Отидете към основна версия

168 664 91

Проблем ли е ако има повече масло в мотора?

  • масло-
  • двигател-
  • съвети-
  • автомобили
Снимки: Shutterstock

Много често се случва, било то от недоглеждане или пък от бързане, при смяна на масло в двигателя, да се сипе повече от необходимото. Принципно, всеки знае, че нивото на масло в повечето автомобили се проверява чрез т.нар. маслена щека, на която ясно е оказано минимално и максимално ниво. Задължително е смазочната течност да е в тези граници.

Много често обаче старото масло не се изцежда докрай, а сервизните майстори наливат по предписание, като по този начин нивото на маслото става по-високо. Независимо от сервиза, официален или от типа гаражен, винаги проверявайте нивото на масло след смяна.

За целта колата трябва да е на равно място и да изчакате петнайсетина минути, за да може смазочната течност да се стече добре. Ако маслото е повече, то това може да доведе до някои проблеми в мотора. Прекомерното количество масло води до изваждане от строя на гумените елементи в системата.

Вторият и по-сериозен проблем е, че се предизвиква ускорено натрупване на нагар по запалителните свещи, което от своя страна води до увеличаване на разхода на гориво и по-трудно палене. Нагар обаче се получава и по маслените канали.

От ауспуха започва да излиза черен дим, което също е показател за повече масло в мотора. Ако смазочната течност е повече, задължително трябва да посетите някой сервиз, в който има машина за изсмукване на масло и да нормализирате нивото.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 50 гласа.

Свързани новини