Отидете към основна версия

4 475 17

Гориво от водорасли

  • гориво-
  • биогориво-
  • водорасли

Учени от Университета в Юта обявиха, че са разработили нов метод за извличане на биогориво от водорасли, което може да се използва за зареждане на кораби, самолети и автомобили. Технологията позволява бърз и икономически ефективен добив на гориво в индустриални мащаби, съобщава Slash Gear.

Процесът, разработен от екип под ръководството на Ленард Пийз, става възможен благодарение на струен миксер. С негова помощ учените извличат масло от молекулите на мастните киселини във водораслите, а с полученото гориво могат да работят дизелови двигатели.

Технологията е позната, но досега екстракцията маслото от водорасли изискваше повече енергия, отколкото се добива при самото извличане. С новия струен миксер процесът придобива икономически смисъл.

Струите на новия миксер "атакуват" водораслите, създавайки турбулентност, която принуждава липидите да "прескачат" на близко разстояние в разтворител с многократна употреба. Процесът отнема броени секунди и може да се използва също за добив на гориво от бактерии, гъби и дори микроби.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини