Отидете към основна версия

37 224 73

Купуват ли си българите нови гуми?

  • гуми
Снимка: Shutterstock

Времето за смяна на зимните гуми с летни наближава и немалко шофьори са изправени пред дилемата - да сложат гумите от миналото лято или да купят нови. Според пазарните данни на един от водещите международни онлайн дилър на гуми Delticom, на българския пазар се забелязва раздвижване и вече все повече българи предпочитат да подновят гумите на своя автомобил.

Посочват се няколко причини за тази тенденция. В последните години все повече шофьори осъзнават, че гумите имат водеща роля за безопасността на превозното средство - те участват в управлението на автомобила и негово представяне на пътя. От друга страна цената става все по-малко водеща при избора на гуми. Според експертите в дългосрочен план премиум гумите се изплащат заради своя по-дълъг жизнен цикъл.

В последно време се наблюдава и тенденцията за по-бързо износване на гумите. Това се дължи и на глобалните климатични промени и рязката промяна в метеорологичните условия. С повишаването на температурата налягането вътре в гумата се повишава, а прекомерното надуване може да причини преждевременно износване на гумата.

Все пак производителите на гуми съветват клиентите си да оглеждат своите гуми преди новия сезон и да ги подновят с нови, ако не са били сменяни последните шест години след датата на производство. Това е добра предпазна мярка, дори ако те изглеждат в използваемо състояние и не са се понижили до индикатора за износване на протектора.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини