Last news in Fakti

18 Ноември, 2018 11:30 16 899 16

Къде и как да съхраняваме гумите си?

  • автомобили-
  • гуми-
  • съхранение

Къде да съхраняваме гумите си - в гаража, в мазето, на балкона, или някъде навън? Този въпрос терзае немалко от водачите на автомобили, а отговор и някои други съвети за съхранението на гуми ни дава Мартин Дражик, продуктов мениджър на NokianTyres.

Според него температурата на съхранение е най-важният фактор.
„Навремето някои хора съхраняваха гумите си в близост до котлите от централната отоплителна система на сградата. На това място е твърде горещо, а жегата има неблагоприятен ефект върху каучуковите съединения. Гумата ще започне да изсъхва, да се втвърдява и с времето ще се появят пукнатини. Може дори да се запали.“, обяснява Дражик.

„Перфектното място за съхранение на гуми би следвало да бъде хладно, с температура под 15°C, където гумите да бъдат на сухо. Тъмни пространства, защитени от слънчева светлина, са за предпочитане, понеже ултравиолетовите лъчи понижават издръжливостта на гумата.“, добавя Дражик.

Хотелът за гуми решава проблема със съхранението


Все по-често срещан подход е гумите да се съхраняват на хотел, тъй като това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде лесно решение и в случаите, когато например в жилищната сграда се забранява да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се проверяват, измиват и монтират от професионалисти.

„Съхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот.“, подчертава Дражик.

Внимателно поддържана висококачествена гума може да издържи до шест години. Ако гумите ви са произведени преди повече от десет години, не трябва да ги използвате изобщо.

Можете да видите датата на производство изписана като четирицифрено число върху самата гума: първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две - годината.

Място за съхранение, което подлага гумата на всички вредни влияния, само за един сезон може дотолкова да я увреди, че тя да не може повече да се ползва.

Мощните водоструйки могат да увредят гумите

Препоръките за съхранение на зимни и летни гуми са много сходни. Преди да приберете гумите си, ги измийте внимателно и ги изплакнете. Махнете по-големи камъчета от жлебовете и проверете протектора и страниците за пукнатини или необичайни издутини.

„При миене оставете точката на налягане на водната струя извън гумата, тъй като тя може да прекъсне връзката на каучука с лентата под нея. Това може да доведе до скъсване на гумата при следваща употреба.“, казва Мартин Дражик

Преди да приберете гумите се уверете, че те са напълно сухи. Гумите не трябва да влизат в контакт с масла, разтворители или други химически смеси на мястото, където се съхраняват. Ако е нужно, можете да закупите предпазни торби за допълнителна защита.

Гумите не трябва да бъдат затиснати от нещо тежко и не трябва да има напрежение; с други думи, не трябва да нареждате никакви други неща върху тях.

„Когато съхранявате гумите една върху друга, бих препоръчал да увеличите малко налягането, понеже върху най-долната гума има сериозен товар.“ казва Дражик.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    58 1 Отговор
    Може ли и да ги парфюмираме?
  • 2 onq s konq

    22 6 Отговор
    Моите па си стоят на колата
  • 3 Бесен Язовец

    31 5 Отговор
    Да бе, ние пари за цигари немаме, а сега и гумите ще ги даваме на хотел !

    Коментиран от #4

  • 4 Пешо

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Няма да пушиш
  • 5 Пабло

    33 2 Отговор
    На леглото между мен и жена ми,завити с юрганче,добре ли е?
  • 6 Пламен Иванов

    13 0 Отговор
    Моите гуми ги държа в канала на гаража, не знам дали е правилно, но друго място нямам.
  • 7 Алфа Ромео

    16 2 Отговор
    Я ги държа на джантите които са закачени на колата, я да не съм отбор от формула 1, колко гуми тряя да имам.
  • 8 ай сиктир

    19 3 Отговор
    Имам 4 одрани джанти на кола купена от магазина при първото им сваляне от специалисти. Специални умения се изискват от дебилите наркомани. Да не коментираме за дребните параграфи по които те цакат, и олекваш с 80 лева на сезон от воле. Колата е Nissan Juke 2017, 18 инчови джанти одрани в болтовете на стойност 2000 лева. Мотоексперт драгалевци

    Коментиран от #11

  • 9 Стоянов

    12 0 Отговор
    Малко реклама на хотели за гуми, а там ги слагат една върху друга и миналата година ми ги върнаха криви, аре стига :)))
  • 10 Коментара

    3 1 Отговор
    Аз моите гуми ги държа на хотел и са на джанти, нямам оплаквания. Интересното е, че в статията липсва информация за съхранението им в ситуациите с или без джанти, а доколкото съм запознат има разлика.
  • 11 Random

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ай сиктир":

    Кат си си взел Джук, че ти го набиват с чук
  • 12 Ivo

    3 4 Отговор
    Аз правя така:Взимам нови ноември ,карам цяла зима и цяло лято пак до ноември .Горе долу около 430лв ми излизат гуметките.Но Аз не карам много бързо и нямам проблем.Грешно или не засега така ме устройва.
  • 13 Димитър

    1 1 Отговор
    Моите гуми ,които са на джанти, ги държа на тъмно и хладно в мазето. Добре почистени преди това. Наредени една до друга. Вярвате или не, но със зимни гуми СЕМПЕРИТ изкарах 6 зимни сезона, а когато грайфера им падна под 4 мм. ги оставих за летни и изкарах още 2 летни сезона и има грайфер за още 1-2 летни сезона. Общия им пробег е около 30 хил. км. като зимни и около 15 хил. км. като летни.
  • 14 BAI 6ILE

    1 0 Отговор
    ПОД ЛЕГЛОТО НАЙ ДОБРЕ
  • 15 Rondo Pondew

    2 1 Отговор
    Спрете с тези поръчкови статии. Само отблъсквате с тях.
  • 16 шефа

    2 0 Отговор
    Аз моите ги съхрянявам в мазето 2 по 2 .Върху тях съм сложил една стара ватенка и там клецам комшииката .ТЯ вика бе малко убива ама ти набивай до долу докато го изцедиш.......