Отидете към основна версия

5 540 17

Huawei с 50-процентен скок в продажбите

  • huawei-
  • смартфони-
  • продажба

Дори без да продават телефони в САЩ, китайският технологичен титан е на път да стане най-големият производител на смартфони в света.

Huawei е вторият по големина в света производител на смартфони, като измести Apple до трето място, според последните проучвания на IDC за доставките на смартфони. Следващото предизвикателство на Huawei е да свали Samsung от челното място.

Според тези проучвания Huawei е единствената компания за смартфони, при която продажбите на телефони нарастват през първото тримесечие на 2019 година.


Huawei е доставила 59.91 милиона смартфона през първото тримесечие на годината, което е увеличение от 50.3% в сравнение с миналата година. IDC описва астрономическия ръст при доставките на телефони от Huawei с "добро портфолио, насочено към всички сегменти от ниския към високия клас" в Китай. Освен това високотехнологичните телефони на Huawei са допринесли за създаването на по-голяма лоялност към по-евтините устройства.

За сравнение, Apple и Samsung, които вече са на трето и първо място, респективно, отбелязаха спад при доставката на смартфони. Според IDC, iPhone на Apple са с 30,2% спад в годишните продажби. Компанията доставя приблизително 36,4 милиона устройства (това е приблизителна оценка, тъй като Apple вече не продава дялове за своите устройства) през първото тримесечие на 2019 година.

А Samsung е доставил около 71,9 милиона смартфона, което е спад от 8,1% в сравнение с миналата година.


Не бива да изненадва никого, че продажбите на смартфони от Apple и Samsung са намалели. Както Apple, така и Samsung предупредиха инвеститорите за спад в продажбите на смартфони поради различни причини, като например хората, които държат по-дълго своите устройства, търговските напрежения между САЩ и Китай и ожесточената конкуренция от страна на китайските производители.

От години китайските производители на смартфони, като Huawei и Xiaomi и OnePlus, се прокрадват между Samsung и Apple, но сега изглежда, че скоро ще станат реална заплаха.
Докато Samsung и Apple се радват на лоялна клиентска база в САЩ, сцеплението им на пазара бързо се разхлабва, тъй като китайските производители на смартфони не само се конкурират по дизайн, но и с иновации.

Скокът на Huawei над Apple не се е случил за една нощ. През последните няколко години компанията агресивно пусна на пазара нови смартфони със специални функции като вградени сензори за пръстови отпечатъци и мощни системи с възможности като 5-кратно оптично увеличение. Например, най-новият P30 Pro на Huawei е добре приет и поставя Galaxy S10, iPhone XS и дори камерите на Google Pixel 3 на задни позиции.

Експлозивният растеж на Huawei идва и за сметка на производителите на стари телефони, които многократно не успяха да издадат завладяващи нови устройства. Клиентите, които преди това са били обслужвани от Sony, HTC и LG, вероятно вече търсят устройство от Huawei, или заради тяхната стойност, или заради техните функции.

От миналата година американското правителство забрани продажбата на Huawei заради предполагаемите връзки с китайското правителство. Компанията е обвинена, че използва своите смартфони, за да шпионира американците, а американското правителство е посъветвало потребителите да не купуват и използват техните устройства. Ръководителите на шест американски разузнавателни агенции, включително ЦРУ, ФБР и НСА, се обединиха срещу устройствата на Huawei, въпреки че нямаше доказателства за шпионаж.

Сега си представете колко голям би могъл да бъде Huawei и колко по-голям растеж би могъл да има, ако телефоните му не са били забранени за продажба и им е било позволено да бъдат продавани чрез американски търговци. Но дори и без САЩ, растежът на смартфоните на Huawei вероятно ще продължи да се увеличава. Компанията се готви да пусне първия си сгъваем смартфон Mate X и много други 5G телефони, които вероятно ще увеличат продажбите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Въпреки забраната, американците продължават да търгуват с Huawei

    Американските производители на чипове и електроника продължават да търгуват с китайския гигант Huawei, въпреки забраната на властите и лично на Д ...
    27.06.2019
    2 815
    6
  • Още един удар по Huawei

    Последствията от забраната на Huawei в САЩ продължават да нарастват, като китайската компания за хардуер вече не може да бъде член на асоциацията SD ( ...
    28.05.2019
    30 742
    103
  • Франция няма да блокира Huawei

    Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че неговата страна не смята да блокира китайската компания Huawei, съобщи France 24. Вече стана ясно, ...
    17.05.2019
    2 287
    7
  • Тръмп забранява Huawei

    Американският президент Доналд Тръмп ще подпише заповед, с която ще забрани на американските компании да използват технологично оборудване, създадено ...
    15.05.2019
    5 037
    21