Last news in Fakti

2 Май, 2019 13:13 5 476 17

Huawei с 50-процентен скок в продажбите

  • huawei-
  • смартфони-
  • продажба

Дори без да продават телефони в САЩ, китайският технологичен титан е на път да стане най-големият производител на смартфони в света.

Huawei с 50-процентен скок в продажбите - 1

Huawei е вторият по големина в света производител на смартфони, като измести Apple до трето място, според последните проучвания на IDC за доставките на смартфони. Следващото предизвикателство на Huawei е да свали Samsung от челното място.

Според тези проучвания Huawei е единствената компания за смартфони, при която продажбите на телефони нарастват през първото тримесечие на 2019 година.


Huawei е доставила 59.91 милиона смартфона през първото тримесечие на годината, което е увеличение от 50.3% в сравнение с миналата година. IDC описва астрономическия ръст при доставките на телефони от Huawei с "добро портфолио, насочено към всички сегменти от ниския към високия клас" в Китай. Освен това високотехнологичните телефони на Huawei са допринесли за създаването на по-голяма лоялност към по-евтините устройства.

Huawei с 50-процентен скок в продажбите

За сравнение, Apple и Samsung, които вече са на трето и първо място, респективно, отбелязаха спад при доставката на смартфони. Според IDC, iPhone на Apple са с 30,2% спад в годишните продажби. Компанията доставя приблизително 36,4 милиона устройства (това е приблизителна оценка, тъй като Apple вече не продава дялове за своите устройства) през първото тримесечие на 2019 година.

А Samsung е доставил около 71,9 милиона смартфона, което е спад от 8,1% в сравнение с миналата година.


Не бива да изненадва никого, че продажбите на смартфони от Apple и Samsung са намалели. Както Apple, така и Samsung предупредиха инвеститорите за спад в продажбите на смартфони поради различни причини, като например хората, които държат по-дълго своите устройства, търговските напрежения между САЩ и Китай и ожесточената конкуренция от страна на китайските производители.

От години китайските производители на смартфони, като Huawei и Xiaomi и OnePlus, се прокрадват между Samsung и Apple, но сега изглежда, че скоро ще станат реална заплаха.
Докато Samsung и Apple се радват на лоялна клиентска база в САЩ, сцеплението им на пазара бързо се разхлабва, тъй като китайските производители на смартфони не само се конкурират по дизайн, но и с иновации.

Скокът на Huawei над Apple не се е случил за една нощ. През последните няколко години компанията агресивно пусна на пазара нови смартфони със специални функции като вградени сензори за пръстови отпечатъци и мощни системи с възможности като 5-кратно оптично увеличение. Например, най-новият P30 Pro на Huawei е добре приет и поставя Galaxy S10, iPhone XS и дори камерите на Google Pixel 3 на задни позиции.

Експлозивният растеж на Huawei идва и за сметка на производителите на стари телефони, които многократно не успяха да издадат завладяващи нови устройства. Клиентите, които преди това са били обслужвани от Sony, HTC и LG, вероятно вече търсят устройство от Huawei, или заради тяхната стойност, или заради техните функции.

От миналата година американското правителство забрани продажбата на Huawei заради предполагаемите връзки с китайското правителство. Компанията е обвинена, че използва своите смартфони, за да шпионира американците, а американското правителство е посъветвало потребителите да не купуват и използват техните устройства. Ръководителите на шест американски разузнавателни агенции, включително ЦРУ, ФБР и НСА, се обединиха срещу устройствата на Huawei, въпреки че нямаше доказателства за шпионаж.

Сега си представете колко голям би могъл да бъде Huawei и колко по-голям растеж би могъл да има, ако телефоните му не са били забранени за продажба и им е било позволено да бъдат продавани чрез американски търговци. Но дори и без САЩ, растежът на смартфоните на Huawei вероятно ще продължи да се увеличава. Компанията се готви да пусне първия си сгъваем смартфон Mate X и много други 5G телефони, които вероятно ще увеличат продажбите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосиф

    66 2 Отговор
    Китай отрепа американската кочина.
  • 2 гост

    44 3 Отговор
    Ами като продават здрави и сносни телефони на добри цени така ще е. Аз съм с такъв от 4г. и проблеми нулеви, батерията си е оригинална и държи дълго. Шиоми ги задминаха през последната година по предлагане. И двете марки са оригинални китайски като предлагат много различни продукти, за да завладеят пазарите. Епъл са твърде скъпи, останалите също. Колко хора могат да си позволят телефон сцена от 800 долара и колко от 180 долара? А и смъртта на Джобс предопредели съдбата, също както например ако Мъск се оттегли от СпейсХ и Тесла търсенето неминуемо ще спадне. Нарича се харизма.
  • 3 Рошко

    34 0 Отговор
    Ами ся говедата Ко правят пак ,санкции ала бала нещо пак
  • 4 hettrik

    31 3 Отговор
    Абе,щом не е Китайско,значи е менте,,,,
  • 5 Хуявей

    9 37 Отговор
    Китайски боклуци, само подбиват пазара на японците
  • 6 сектант

    8 51 Отговор
    АКО НЕ Е АЙФОН НЕ МИ ГО ХВАЛИ!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 play with honor play

    22 0 Отговор
    5 месеца съм с Honor play за 630 лв. Никакви проблеми. Доста бърз и мощен смартфон.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Random

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    Още един не ти хваща сарказъма. Браво!
  • 10 Аз само да кажа

    5 17 Отговор
    Че китайците могат да гледат японците от към технологии като сукалче майка си 😂 щото когато японците правеха телевизори примерно всички корейски и по смъртно китайски бяха у скоростната кутия на бащите си хаха японците не ги мислете отдавна показаха на другите кво е техника и вече не са им интересни 😉 лека вечер!

    Коментиран от #11

  • 11 mediator37

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аз само да кажа":

    Младите лъвове напират. Ничия власт не е вечна. Сони се докараха до там, че правят телевизорите си с екрани на Самсунг. За великите Панасоник, Тошиба и JVC забравихме всички. А през това време Самсунг от фирма със съмнително качество на продукцията преди десетилетия, днес е №1 в много потребителски сегменти. Но и нейната съдба е предопределена. Ето, напират китайците.

    Коментиран от #12

  • 12 Random

    4 14 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Корейците и китайците са един дол дренки. Копират до скъсване и подбиват пазара. Хюндай още ползват двигатели на Мицубиши, даже като се опитаха да си направят техен така са омазали охлаждането на блока че прегряват от едната страна(G4KD или KC беше кода на мотора), самсунг и хуявей дълго време не правеха нищо сами, чак като спестиха достатъчно от липса на развойна денност тръгнаха да правят нещо горе-долу тяхно. Имал съм самсунг и повече за тая марка не искам да чувам, то не беше забиване, прегряване, ресети, пък на телевизора стойката се счупи, пък принтера ск е*а майката и с тия драйвери на hp... Само дето са евтини и стадото купува. Две Сонита смених след самсунга, е нищо общо нямат, много добри телефони. Щях Нокия да си взема ама още нямаха андроиди, пък и са собственост на някаква друга компания...
  • 13 Ай сиктир

    4 13 Отговор
    Пичовеее,iphone на 5 години и се държи като нов,когато китайчето изкара толкова,тогава ще говорим

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Гражданин

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ай сиктир":

    Дръж си "бижуто" на 5 години , а хората за това време ще сменят 3 чисто нови китаеца на стойност по-малка от прехвалената ябълка. А ти се надувай с остаряла техника.
  • 15 Дани

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ай сиктир":

    Хауейа ми мина 4та година и е като нов. Батерията държи толкова,колкото и в първият си ден.Следващият ми телефон ще е със същата марка.
  • 16 Terrvel Technologies

    1 0 Отговор
    Huawei струват над 100 милиарда
  • 17 Tervel Technologies

    1 0 Отговор
    С тази скорост Huawei ще изпреварят Samsung