Отидете към основна версия

9 983 20

Шведи измислиха умен легнал полицай

  • edeva-
  • actibump-
  • легнал полицай

Ограничителите на скоростта, познати като "легнали полицаи", безспорно вършат работа в озаптяването на джигитите. Издутините на пътя обаче предизвикват и неприятно друсане, което трябва да търпят не само нарушителите, а и дисциплинираните шофьори. Ситуацията се влошава още повече, когато легналите полицаи забавят автомобили със специален режим на движение като линейките, например.

Шведската компания Edeva предлага решение на проблема с помощта на интелигентната система Actibump. Нейният принцип на действие е относително прост - ако карате с допустима скорост, няма опасност колата да отскочи от издутина на пътя. Ако обаче сте се увлекли с натискането на газта, в настилката се образува хлътнатина с дълбочина до 6 см.

Actibump измерва скоростта на приближаващите автомобили с радар. Той обаче може да се деактивира с помощта на трансмитер, подобен на тези, с които шофьорите от градския транспорт могат да контролират зелената вълна в някои градове. Така в случай на необходимост линейките могат да преминават през умните легнали полицаи без да намаляват скоростта.

Ограничителите Actibump вече се използват на няколко кръстовища в Швеция и резултатите от работата им са повече от окуражаващи. Подобни са отзивите за системата от Великобритания, Чехия и Австралия, където също вече има изградени легнали полицаи от този тип.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини