6 Юни, 2019 12:26 9 960 20

Шведи измислиха умен легнал полицай

  • edeva-
  • actibump-
  • легнал полицай

Ограничителите на скоростта, познати като "легнали полицаи", безспорно вършат работа в озаптяването на джигитите. Издутините на пътя обаче предизвикват и неприятно друсане, което трябва да търпят не само нарушителите, а и дисциплинираните шофьори. Ситуацията се влошава още повече, когато легналите полицаи забавят автомобили със специален режим на движение като линейките, например.

Шведската компания Edeva предлага решение на проблема с помощта на интелигентната система Actibump. Нейният принцип на действие е относително прост - ако карате с допустима скорост, няма опасност колата да отскочи от издутина на пътя. Ако обаче сте се увлекли с натискането на газта, в настилката се образува хлътнатина с дълбочина до 6 см.

Actibump измерва скоростта на приближаващите автомобили с радар. Той обаче може да се деактивира с помощта на трансмитер, подобен на тези, с които шофьорите от градския транспорт могат да контролират зелената вълна в някои градове. Така в случай на необходимост линейките могат да преминават през умните легнали полицаи без да намаляват скоростта.

Ограничителите Actibump вече се използват на няколко кръстовища в Швеция и резултатите от работата им са повече от окуражаващи. Подобни са отзивите за системата от Великобритания, Чехия и Австралия, където също вече има изградени легнали полицаи от този тип.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    29 8 Отговор
    Колко време ще е необходимо на мутрите в България да се снабдят с подобен излъчвател. А в рашка навярно ще си наемат пилотна линейка пред колата.
  • 2 Недоносен

    35 1 Отговор
    А забелязал ли си, че клипа е от 2012г.? Тази "новина" е също от тогава.

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Волен Сидеров

    17 20 Отговор
    Гласувайте за партия АТАКА и да сразиме малцинствата! Ще внеса законопроект за ракети ц400 по гетата!
  • 4 7777

    35 3 Отговор
    Нашите полицаи са много глупави и трудно ще се сработят с умните полицаи.
  • 5 Отворко

    36 3 Отговор
    Ние първо трябва да намерим умен, прав полицай.Чак тогава можем да мислим за умен ,легнал полицай.
  • 6 прав

    15 5 Отговор
    Щом е механизъм, ще се разваля. И тогава като хлътне не 6 а 12 см. става интересно. И за линейки и за нелинейки.

    Коментиран от #18

  • 7 гост

    33 1 Отговор
    У нас повечето дупки са по-дълбоки от тази технологична приумица и никой не може да спаши булгар-юнак.
  • 8 NikNay

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Недоносен":

    За живеещите от обратната страна на Луната редактори на Факти. бг това си е направо гореща новина. . . . .
  • 9 Оги

    8 1 Отговор
    Преди повече от 10г в Испания съм виждал светофар, който включваше червено при навлизане в населеното място с повече от 50кмч. Радарът беше на около 200м преди светофара на табелата за начало на града.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Салама

    20 1 Отговор
    Ние тука като нарежат асвалта пролетта го асвалтират чааак есента ! Тия леки шведски неравности ги зимамаме с 90
  • 12 ОбщинарМечта

    13 1 Отговор
    Ние в момента даваме до 20 хиляди лева за полегнал асфалтов полегнал полицай ... така че подобен ще го изписват от общината за 200 хиляди... без проблем ще ги монтират като топъл хляб. Скоро пътуването с ракета ще е по-евтино от преминаването през столицата !
  • 13 дявола

    5 3 Отговор
    Е това е работа караш си спокойно няма да ти пропада караш като бесен ще подскачаш много умно а не като тука заради едни страдат всички
  • 14 ГОСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Недоносен":

    Мислех ,че сме 100 г назад и 45 в страни.Но само 7 е оптимистично.
  • 15 Йосип Броз Тито

    9 1 Отговор
    Всички предмети и технологии станаха умни, а хората станаха прости...
    Новите изобретения карат хората да мислят по-малко, да се движат по-малко и ги затъпяват, а отделно ни правят и мързеливи, това е.
  • 16 цветко апартамента

    6 2 Отговор
    На вниманието на 0ойко Борисов,нова идея как се харчат пари...
  • 17 ТИРАДЖИЯ

    0 2 Отговор
    НИЙ ВЛИЗАМЕ И ПУ ЦЕНТРУВЕТЕ СЕКИ ДЕН В ГРАДУВЕТЕ . ША ИЗДЪРЖИ ЛИ 100 ТИНА ТОНА ТВА НЕЩУ.???
  • 18 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "прав":

    Хората говорят за Швеция,Европа.Никъде не са казали за България или Русия където нищо,никога не се ремонтира!
  • 19 Morgoth

    2 0 Отговор
    Клипа е от преди 7 години. Ако това беше толкова успешно до сега щяха да са го въвели масово. Очевидно има редица проблеми, като цена на изпълнение, вероятна висока цена за поддръжка, възможност да не видиш новия вид спящ полицай и той да ти спука гумата с висока скорост, мотор да го включи и заобиколи точно пред теб, нерегламентирано използване на сигнали за вдигането му ...
  • 20 Nightrunner

    1 1 Отговор
    А на някой да му направи впечатление, че тоя боклук се активира като мери скорост?!. Голяма безопастност няма що! Караш си не знаеш за тая простотия или си я забравил минаваш през нея и най неочаквано пътя хлътва предницата понася удар, автомобила може да стане неуправляем. Ако си с някое паве като Пежо 107 примерно директно си направил и четирите джанти на кайма и шанса да се предизвика катастрофа е огромен. Ай ся ми кажете че някой не го е измислил тва да дои едни кинти от държавата.