Отидете към основна версия

12 518 11

Какво показва цветът на изгорелите газове?

  • отработени газове-
  • дим-
  • пушек-
  • двигател

Цветът на отработените газове говори много за състоянието на двигателя на автомобила. Ако моторът е изправен и работи нормално, димът от ауспуха би трябвало да е прозрачен и напълно безцветен. Всеки друг нюанс свидетелства за проблеми.

Бял пушек


Характерният бял цвят на отработените газове е сигурно доказателство за наличието на влага в цилиндрите. Причина за това може да бъде както високата влажност на околния въздух, така и кондензат в горивопроводите. Плътният бял пушек може да се дължи също на теч на антифриз. Това налага спешна проверка на охладителната система на двигателя.

Син пушек


Синкавият нюанс на отработените газове е тревожен признак за попадането на странични вещества в двигателя. Първият и основен заподозрян в случая е моторното масло, което може да е проникнало в горивните камери или изпускателния колектор. Проблемът се среща най-често при стари и амортизирани агрегати, при които вече е настъпило сериозно износване на цилиндрово-буталната група, уплътняващите гумички на клапаните и сегментите.
Синият пушек обаче невинаги се дължи на механични неизправности. Понякога причината за този симптом е просто некачествено гориво.

Черен пушек


Бълващият черен дим ауспух е сигурен признак, че двигателят не изгаря цялото гориво в горивната камера. В такъв случай трябва автомобилът да бъде закаран на диагностика възможно най-бързо. Обичайните заподозрени в този сценарий са дюзите на инжекциона и компютъра, управляващ работата на двигателя. Ако проблемът не се реши експедитивно, собственикът на колата рискува тежки повреди на мотора.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини