Отидете към основна версия

12 219 11

Проверете гумите си преди пътуване

  • съвети-
  • гуми

Добре е да проверите гумите си минимум за две неща: правилно налягане и достатъчна дълбочина на протектора. Това ни съветва експертът от Nokian Мартин Дражик. Според него дълбочината на протектора е особено важна при дъждовно време през лятото.

Когато завали изненадващо и дъждът започне да залива пътната настилка, има риск лошите гуми да не се справят с изтласкването на голямото количество вода, което може да доведе до аквапланинг. Сигурната автомобилна гума има минимум 4 милиметра протектор.

Трябва да проверите и налягането на гумите. Пътуването за почивка обикновено е свързано с пълен с хора и багаж автомобил, така че е нужно настроите гумите си за пълно натоварване и дори с една десета над предписанието.

Правилната стойност на налягането може да бъде намерена в ръководството на автомобила, от вътрешната страна на капачката на резервоара или на B-колонката при отворена шофьорска врата. Правилното налягане намалява разхода на гориво, увеличава живота на гумите и прави шофирането по-безопасно.

Проверете страничните стени и протектора на вашите гуми за всякакви пукнатини, цепнатини и издатини. Проверете и основните канали. Всички големи камъчета, които са заседнали в основните канали, ще проникнат по-дълбоко в гумата по време на шофиране и могат да причинят повреда на гумите.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини