Отидете към основна версия

15 174 82

Финландци: Боята на Tesla е гола вода

  • tesla-
  • model 3-
  • боя-
  • качество-
  • финландия

Лаковото покритие на Tesla Model 3 е прекалено меко и тънко, което води до преждевременно износване, лесно надраскване и дори лющене, констатира Финландската търговска камара. Нерадостната оценка е резултат от проверка, предизвикана от оплакване на собственик, който установил дефекти по боята след едва месец експлоатация.

Джони Саволайнен получил своя Model 3 на 29 март и още на 29 април забелязал, че по лаковото покритие на новия му електромобил са започнали да се появяват следи. Оплакал се от проблема в представителството на Tesla, но от там го информирали единствено, че гаранцията не покрива такъв дефект.

Саволайнен естествено не останал никак доволен от отговора и се обърнал към Финландската търговска камара с молба за инспекция (част от дейността на организацията са технически проверки на стоки и услуги). Експертите установили непълно покритие "покрай пантите на предните и задните врати, долната им част, предните и средните колонки на каросерията", както и "неточно напасване на вратите, което допринася за повреждането на лаковото покритие".

Формата на калниците също причинявала щети, тъй като позволявала на колелата да изхвърлят малки камъчета по боята. Монтажът на калобрани можел да предотврати такива наранявания, но със сигурност щял да влоши аеродинамиката и автономния пробег на електромобила.

Финландците констатирали и друг недостатък. Лаковото покритие на Model 3 било със средна дебелина 106 микрона, докато стандартът в автомобилната индустрия варирал между 110 и 150 микрона. Нещо повече - на места боята на американския електромобил била дебела едва 70 микрона. Докладът на Финландската търговска камара завършва със заключение, че " в най-засегнатите зони боята е доста под минималния долен праг, посочен от производителя".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.

Свързани новини