Отидете към основна версия

12 009 30

Колите на бъдещето: няма да шофираме, нито да ги зареждаме

  • автомобили-
  • автоматизация-
  • автономни коли-
  • зареждане

Перспективите на автомобилостроенето много ясно ни показват, че съвсем скоро колите ще са изцяло автономни, хората няма да притежават личен автомобил, а ще ползват т.нар. споделени автомобили и няма да има нужда да изкарват свидетелства за правоуправление на МПС.

И за какво ще са нужни шофьорски книжки, след като всеки ще може от приложение на смартфона да "извика" кола, да въведе в навигацията желаната от него дестинация и колата сама да го откара до там.

Възниква обаче един въпрос: кой ще зарежда с гориво бъдещите автомобили, след като хората ще стават все по-технически неграмотни? Германците от VW обаче вече мислят и по този въпрос и са в процес на разработка на изцяло автоматизирана зарядна станция.

Те я разработват съвместно със Stable Auto и в съвсем скоро време такава, напълно автоматизирана зарядна станция, ще е факт. Колата сама ще стига до въпросните станции, когато има нужда от зареждане.

Там роботика ще извършва всичко необходимо, а всички ние - пътниците просто ще продължим да бездействаме. Първата такава станция ще бъде тествана в Сан Франциско, което за разработчиците е технологичен напредък, но остава въпроса: Как всичко това ще се отрази на нас хората?

Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.

Свързани новини