Отидете към основна версия

5 533 5

Най-екстравагантната цистерна

  • texaco-
  • diamond t doodlebug-
  • цистерна

През 1934 г. ръководството на Texaco взема решение да промени напълно имиджа на американския петролен гигант. С нов вид се сдобиват бензиностанциите, логото, дрехите на служителите и автомобилният парк на компанията.

Най-радикалната новост обаче са бензиновозите Diamond T Doodlebug. Идеята за футуристичните цистерни е на Норман Бел Гедис и Уолтър Доруин Тийг, които са натоварени с модернизирането на бранда Texaco.

Камионите се произвеждат от Heil Trailer в Милуоки, щата Уисконсин, където аеродинамичните каросерии се монтират на шасита Diamond T. Високи са едва 1.8 м и нямат нито калници, нито странични стъпенки и нито една издадена част.

Кабината на 8-метровия Dooddlebug се намира в предната част и е опасана с извити стъкла, каквито през 30-те години на миналия век светът все още не е виждал. Зад нея се намира цистерната с обем 5 700 литра.

Задвижването е поверено на шестцилиндров Hercules L-head с обем 3.9 литра, мощност 91 к.с. и максимален въртящ момент 260 Нм. Агрегатът е разположен в задната част на камиона и водачът не го чува. За да могат да се превключват предавките правилно, в двигателния отсек е монтиран микрофон, който да предава звука в кабината.

Изработени са общо 6 бензиновоза Doodlebug. Всички те са боядисани в яркочервен цвят. Texaco ги използва до края на 40-те години, но въпреки положителните отзиви на механиците и шофьорите едросерийно производство така и не започва.

В последните години от съществуването си някои от футуристичните цистерни са откупени от други компании, но през 50-те всички са изведени от експлоатация. До днес не е оцелял нито един Doodlebug.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Едно превозно средство за след края на света

    Ако сериозно се подготвяте за края на света и разбирате, че ако това не се случи днес може да се случи утре, то не е лошо да се запознаете с някои иде ...
    06.04.2020
    7 784
    23
  • Цистерна събори мост в Тайван (ВИДЕО)

    Мост в тайванската провинция Илан се срути в река, след като по него премина цистерна с нефт, съобщава Focus Taiwan. Камионът е паднал заедно със съор ...
    01.10.2019
    7 354
    6
  • Най-смелият шофьор на камион

    Видеозапис, заснет на планински път южно от китайския град Чунцин, документира едно от най-страховитите изпълнения с камион. Водачът на цистерната пра ...
    30.03.2018
    9 328
    16