Last news in Fakti

7 Август, 2019 14:13 5 529 5

Най-екстравагантната цистерна

  • texaco-
  • diamond t doodlebug-
  • цистерна

През 1934 г. ръководството на Texaco взема решение да промени напълно имиджа на американския петролен гигант. С нов вид се сдобиват бензиностанциите, логото, дрехите на служителите и автомобилният парк на компанията.

Най-радикалната новост обаче са бензиновозите Diamond T Doodlebug. Идеята за футуристичните цистерни е на Норман Бел Гедис и Уолтър Доруин Тийг, които са натоварени с модернизирането на бранда Texaco.

Камионите се произвеждат от Heil Trailer в Милуоки, щата Уисконсин, където аеродинамичните каросерии се монтират на шасита Diamond T. Високи са едва 1.8 м и нямат нито калници, нито странични стъпенки и нито една издадена част.

Кабината на 8-метровия Dooddlebug се намира в предната част и е опасана с извити стъкла, каквито през 30-те години на миналия век светът все още не е виждал. Зад нея се намира цистерната с обем 5 700 литра.

Задвижването е поверено на шестцилиндров Hercules L-head с обем 3.9 литра, мощност 91 к.с. и максимален въртящ момент 260 Нм. Агрегатът е разположен в задната част на камиона и водачът не го чува. За да могат да се превключват предавките правилно, в двигателния отсек е монтиран микрофон, който да предава звука в кабината.

Изработени са общо 6 бензиновоза Doodlebug. Всички те са боядисани в яркочервен цвят. Texaco ги използва до края на 40-те години, но въпреки положителните отзиви на механиците и шофьорите едросерийно производство така и не започва.

В последните години от съществуването си някои от футуристичните цистерни са откупени от други компании, но през 50-те всички са изведени от експлоатация. До днес не е оцелял нито един Doodlebug.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    24 1 Отговор
    Готино камионче :)
    Бих карал такова, с известни модификации да не е цистерна само.

    Коментиран от #5

  • 2 DIESEL SMOKE

    37 4 Отговор
    Много готина статия и още по готина цистерна! Това е златната ера в САЩ, за съжаление сега всичко е кредити, корпорации, дрога, убийства и морална и физическа деградация... Good old times...
  • 3 РЗС

    19 0 Отговор
    дизайна е невероятен дори за днешно време, а как ли е изглеждал в очите на хората преди 80 години. С известни модификации и от това става невероятен кемпер.
  • 4 drum

    3 0 Отговор
    Къде е снимката?
  • 5 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХ":

    Че какво те бърка да е цистерна,?