Отидете към основна версия

20 608 14

Системата за автоматично спиране AEB става задължителна

  • euroncap-
  • autonomous emergency braking-
  • aeb-
  • mercedes-benz-
  • volvo-
  • infiniti
Най-авторитетната европейска организация за оценка на безопасността на автомобилите EuroNCAP обяви, че възнамерява да ожесточи критериите, по които оценява возилата. По-строгите изисквания за получаване на максимален бал ще влязат в сила от 2014 година.
 
Интересното от новите балообразумащи методи е задължителното наличие на система за автоматично спиране, позната като AEB. Според експертите от EuroNCAP ако даден автомобил не разполага с AEB, максималните пет звезди ще си останат недостижими за него.
 
По данни на EuroNCAP на този етап само три марки предлагат системата AEB още в базовото оборудване на автомобилите. Това са Volvo, Mercedes-Benz и Infiniti, като и при тях задължителното наличие на AEB се отнася само за някои модели.
 
Като опция тази система се предлага от доста повече производители. При желание на клиента и допълнително заплащане AEB може да се интегрира в модели на Audi, BMW, Ford, Honda, Jaguar, Lexus, Mazda, Opel, Seat, Skoda, Toyota и Volkswagen.
 
По мнение на експертите на EuroNCAP тази система трябва да е задължителна, защото съществено снижава вероятността от ПТП или в краен случая намалява последствията от катастрофата. AEB включва радар, камера, лазерни скенери и датчици.
 
Всички те реагират при изменение в пътната обстановка и при нужда първо предупреждават водача, а след това автоматично привеждат автомобила в покой. Системата работи най-ефективно в градски условия при скорост до 30 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини