Last news in Fakti

15 Юни, 2012 12:04 20 602 14

Системата за автоматично спиране AEB става задължителна

  • euroncap-
  • autonomous emergency braking-
  • aeb-
  • mercedes-benz-
  • volvo-
  • infiniti
Най-авторитетната европейска организация за оценка на безопасността на автомобилите EuroNCAP обяви, че възнамерява да ожесточи критериите, по които оценява возилата. По-строгите изисквания за получаване на максимален бал ще влязат в сила от 2014 година.
 
Интересното от новите балообразумащи методи е задължителното наличие на система за автоматично спиране, позната като AEB. Според експертите от EuroNCAP ако даден автомобил не разполага с AEB, максималните пет звезди ще си останат недостижими за него.
 
По данни на EuroNCAP на този етап само три марки предлагат системата AEB още в базовото оборудване на автомобилите. Това са Volvo, Mercedes-Benz и Infiniti, като и при тях задължителното наличие на AEB се отнася само за някои модели.
 
Като опция тази система се предлага от доста повече производители. При желание на клиента и допълнително заплащане AEB може да се интегрира в модели на Audi, BMW, Ford, Honda, Jaguar, Lexus, Mazda, Opel, Seat, Skoda, Toyota и Volkswagen.
 
По мнение на експертите на EuroNCAP тази система трябва да е задължителна, защото съществено снижава вероятността от ПТП или в краен случая намалява последствията от катастрофата. AEB включва радар, камера, лазерни скенери и датчици.
 
Всички те реагират при изменение в пътната обстановка и при нужда първо предупреждават водача, а след това автоматично привеждат автомобила в покой. Системата работи най-ефективно в градски условия при скорост до 30 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиян

    5 4 Отговор
    Това са абсолютни глупости ! На никой не му трябват такива системи ни кво коли или компютри ще караме ? Кой то иска да си плаща да си добавя !
  • 2 йордан йордан

    4 1 Отговор
    Ако всички коли имат такава система специално в градовете няма да има верижни катастрофи при резки спирания!
  • 3 бабаит

    4 0 Отговор
    Ако се спазва дистанция също няма да има верижни катастрофи.
    Ако зад 100-200 коня има магаре, то то си остава такова завинаги.
    Една седмица по два часа да гледат катастрофи от youtube и тогава да се записват на курс за шофьор. След санкционирано нарушение също.
  • 4 Юлиян Димитров

    4 2 Отговор
    Какво не ми харесвате коментара ? То с таки системи се губя цялото удоволствие от карането на кола ! А за тази система ще дам за пример , че вследствие от блокирал abs при volvo 850 се стигна до две жертви на пътя и представете си ако ти блокира и тази система, което ще стане 100% какви жертви могат да станат !

    Коментиран от #11

  • 5 comment

    1 2 Отговор
    Защото по твоята логика "не ползвам, защото се поврежда" би трябвало да не се храним, защото ще огладнеем пак.
  • 6 Борчо

    5 0 Отговор
    Не съм против прогреса, но всевъзможните системи за активна безопасност приучват шофьорите на т.н. мързелива реакция при наглед елементарни пътни ситуации.
  • 7 Да ама не

    4 1 Отговор
    И ако твоята нова кола има тази система, а таралясника отзад няма и системата ти забие яка спирачка то какво ще стане?? И дали няма да е по-добре човешката реакция, която като види приближаващия се отзад да отпусне лееекичко и да заобиколи препятствието отпред... Иначе системата нищо няма да помогне против верижните катастрофи...
  • 8 ssteiss

    0 1 Отговор
    Еййй шведите преди 5 години взеха да я интегрират тая технология в автомобилите си( конкретно за Волво), а сега и другите да не останат по-назад
  • 9 гг

    1 1 Отговор
    Ситуация : Колата пред теб се движи с 40 км/ч. , ти бързаш , имаш право да изпревариш и тръгваш да го правиш , но си близо , преценяваш си габаритите и знаеш ,че няма да се ударите въпреки че си адски близко . Какво ще стане ще ти набие само спирачки и ще стане верижна катастрофа с този зад теб , който също бърза и да кажем няма тази система ?!?
  • 10 митко

    0 0 Отговор
    mnogo e tapo tva,zashtoto po malkite marki ako ne napravqt kachestveno sistemata,a horata shte vzemat mn da se doverqvat na sistemata i shte ima mn katastrofi.KOLKOTO POVECHE EKSTI TOLKOVA PO ZLE
  • 11 PlimP

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Юлиян Димитров":

    4, що си мислиш, че само волво имат проблеми с АБС-а(аз познавам няколко собственици на БМВ, които са страдали то същия проблем), само да те светна, че 850 е едина от няй-качествените коли, а що не се позайнтересува, аджеба що е блокирал тоя пусти АБС, хората измислили всяка една кола към нея препоръчват и едно животно наречено ПОДДРЪЖКА, тва че българинът е простак в тва отношение и не обича да дава пари си е изцяло негов проблем(не защитавам пройзводителите, всяка една машина се поврежда, за това е машина), колко от вас си сменят спирачната течност по предписания примерно, сигурно 0.1% и колко от вас са виждали повреден АБС заради корозия и те така, едно МПС иска кинти, тва го разберете добре, а относно тая глупост с ауто спирачката, съм абсолютно против, щото шофьорите ще станат още по-неграмотни и неспособни от колкото са и думата водач на МПС си губи тежестта, както и отговорностите, щото тва си е чиста проба бягане от отговорност и спестяване на кинти и съответно печелене, вече ме мързи да пиша :D
  • 12 BAMZE

    0 0 Отговор
    Повече глупави системи - повече проблеми и разходи... проблема идва от некадърни шофьори,а не защото колата няма такива системи... системи, който паркират сами, сензори за автоматично спиране, парктроници, камери.... както каза човека по-долу ние коли ли ше караме или компоютри.... това колата да мисли вместо теб според мен е пълна глупост... има си огледала има си правилник за движение по пътищата... бъдете по-внимателни и няма да има катастрофи и нужда от такива системи... заради некадърните шофьори кво ли не измислиха вече....
  • 13 Таньо Емилов

    0 0 Отговор
    gluposti samo za reklama
  • 14 Супер е

    2 0 Отговор
    Аз имам такава система и е много безопасно с нея, просто спира вместо теб.