Отидете към основна версия

2 845 26

Научиха плъхове да шофират (ВИДЕО)

  • плъх-
  • шофиране-
  • експеримент

Учени от Лабораторията за поведенческа невробиология "Ламбърт" към Университета в Ричмънд успяха да обучат плъхове да управляват моторизирани колички, за да се доберат до храна, съобщава New Scientist. Видео от експериментите показва как гризач се качва в контейнер на колела и натиска една от трите жици за движение в определена посока, за да се придвижи до почерпка със зърнена закуска.

Количките са построени от пластмасов буркан за храна с алуминиев под и шаси от количка с дистанционно управление. Когато плъхът докосне някое от трите медни жици за движение наляво, напред и надясно, електрическата верига се затваря и "автомобилът" потегля.

"Шофьорски курсове" са изкарали 6 женски и 11 мъжки плъха. "Полигонът" е с площ 4 квадратни метра, а наградата - зърнена закуска Froot Loop. Гризачите са насърчавани да усъвършенстват уменията си, като почерпката е поставяна на все по-голямо разстояние.

Американските невробиолози са установили интересна зависимост между психологическата нагласа на плъховете и умението да шофират. Нивото на стреса при гризачите, които успяват да се справят със задачата да стигнат с МПС до храната, се оказва много по-ниско, отколкото при животните, возени на количка с дистанционно управление. При "шофьорите" били отчетени много по-ниски равнища на хормона дехидроепиандростерон, отколкото при "пътниците".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини