Отидете към основна версия

11 679 125

320 км след 10 минути зареждане

  • батерия-
  • акумулатор-
  • електромобил-
  • зареждане

Учени от Държавния университет в Пенсилвания разработиха технология за скоростно зареждане на йон-литиеви акумулатори чрез загряване. Новият метод позволява увеличаване на пробега на електромобил с 200 мили (320 км) едва 10 минути след включването в зарядното устройство.

Сега използваните йон-литиеви батерии не позволяват толкова бързо зареждане, тъй като то предизвиква отлагане на литий върху анодите и скъсява живота им. Решението е акумулаторът да се загрее до 60 градуса по Целзий не само при зареждането, а и при отдаването на енергия.

Тъй нито електромобилът може да поддържа постоянно необходимата топлина, нито батерията да се вади за всяко зареждане, екипът от Пенсилвания е вградил в акумулатора самозагряваща се никелова структура, която достига работната температура само за 30 секунди. Така при бързо зареждане се избягва отлагането на литий върху анодите.

Авторите на изобретението твърдят, че новият метод за зареждане позволява до 1 700 цикъла заряд/разряд без влошаване на качествата на батерията. Според екипа времето за зареждане може да бъде намалено до 5 минути чрез подобряване на електролита, а броят циклите да бъде увеличен до 2 500, което е достатъчно за изминаването на 500 000 мили (804 500 км).

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини