Отидете към основна версия

5 196 17

Редови шестак сменя легендарния V8 HEMI

  • fca-
  • chrysler-
  • двигател-
  • hemi-
  • патент

Концернът Fiat Chrysler Automobiles е патентовал нов шестцилиндров редови двигател с принудително пълнене, съобщава MoparInspiders. Чертеж на силовия агрегат може да се види на сайта на Американското патентно ведомство, а според информатори от Chrysler най-мощните версии на мотора ще развиват над 500 к.с. и ще могат да заменят култовите осмаци от семейството HEMI.

Патентът е първото документално потвърждение на слуховете, че инженерите на FCA разработват редови шестак. Архитектурата на новия мотор е сходна с тази на четирицилиндровия GME-T4. За напредъка по проекта може да се съди само косвено - заявката е подадена на 1 ноември 2017-а, а патентът е издаден на 2 април тази година, така че двигателят може вече да е готов за серийно производство.

Източници на MoparInspiders твърдят, че новият шестак ще бъде достъпен в няколко варианта с мощност между 360 и 525 к.с. Агрегатът ще бъде снабден с нова електронна система за елиминиране на турбо дупката, наречена eBooster.

Все още не се знае как новият мотор ще се впише в бъдещата стратегия на FCA в контекста на скорошното сливане с PSA и информацията, че нито една от 13-те марки под шапката на новия концерн няма да бъде закривана. Мощният турбомотор надали ще бъде интересен за френските партньори, които са съсредоточили основните си усилия върху електрифицирането на цялата моделна гама.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини