Отидете към основна версия

3 307 7

Търсачката Google не е безпристрастна

  • google-
  • търсачка-
  • алгоритми

Корпорацията Google стана обект на разследване от изданието Wall Street Journal, което разкри интересни политически и корпоративни пристрастия от страна на най-известната търсачка.

В резултат на проучването беше разкрито, че услугата използва алгоритъм, който ви позволява да контролирате издаването на резултати от търсенето. По-специално големите корпорации или политически приемливите за компанията партии имат приоритет в резултатите от търсенето.

След журналистическото разследване американските регулатори възнамеряват да започнат антитръстово разследване на Google. Представителите на платформата за търсене твърдят, че алгоритмите на Google са абсолютно обективни и независими.

Според журналистите обаче корпорацията контролира резултатите от търсенето, за да популяризира големи корпорации, като Amazon например и не позволява издаването на провокативни теми. В разследването се посочва още, че Google използва черен списък за някои сайтове, които никога не могат да се появят в резултатите от търсенето.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.

Свързани новини