Отидете към основна версия

5 031 23

Ново руско покритие за защита на метал

  • нанокомпозит-
  • покритие-
  • метал-
  • металоообработка

Учени от московския Национален изследователски технологичен университет "МИСиС" разработиха износоустойчиво нанокомпозитно покритие за автомобилни детайли от метал. Технологията позволява подобряване на характеристиките на материалите и многократно удължаване на експлоатационния им живот, съобщава сп. Ceramics International.

Новото защитно покритие се състои от титаниеви, алуминиеви, никелови, въглеродни и азотни атоми, които се нанасят във вакуумна камера по метода на йонно-плазменото отлагане. Под въздействието на електрически газов разряд поток от йони избива атомите от повърхността на катода и ги пренася върху металния детайл.

"Атомите реагират с азота и образуват твърдо износоустойчиво покритие с нанокомпозитна структура", обяснява доцентът от катедрата по прахова металургия и функционални покрития към "МИСиС" Филип Кирюханцев-Корнеев.

Освен че защитава трайно метала, новото покритие повишава ефективността на обработката му, тъй като намалява коефициента на триене в зоната на разреза. Това позволява да не се използват смазки и охладителни течности, което редуцира вредните емисии.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.

Свързани новини