Last news in Fakti

2 Януари, 2021 11:30 28 788 23

Има ли полза от керамичното покритие за автомобили? (ВИДЕО)

  • керамика-
  • покритие-
  • автомобил

Какво представлява керамичното покритие за автомобилни каросерии и действително ли може да предпази боята на колата, особено ако не е първа младост? Отговор на този въпрос са се заели да намерят от YouTube-канала Warped Perception с експеримент върху стар Mercedes-Benz E-Klasse W210.

Изпитанията протичат в два етапа. В първата фаза немският седан е залят със собственоръчно приготвена мръсотия преди нанасянето на керамичното покритие, а във втората - след полагането на защитата върху половината от каросерията.

Резултатът е еднозначен - мръсотията от покритата с керамичен филм зона се отмива с лекота. Нечистотиите просто се стичат, без да оставят и следа.

С това обаче експериментът не приключва. За да демонстрират какво точно представлява керамичното покритие, от Warped Perception третират с него външна батерия, която после разрязват и показват слоевете под микроскоп. Защитата напомня на тънък стъклен филм, който предпазва боята и лака от наранявания, драскотини и замърсявания.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    74 8 Отговор
    Че си покрием джипката с плочки за баня.

    Коментиран от #4

  • 3 ИнжЧуков

    17 17 Отговор
    Всеки знае когато камъче чукне капака на кола как оставя драскотина.
    ...
    Няма покритие на което да не остави драскотина :))) . И заради това да натоварваш бюджета за колата с 1000 долара минимум не си заслужава :)))

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Хаха

    28 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Слагай кевларени Баце, че да рикошира от теб народната любов !
  • 5 карчи

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "ИнжЧуков":

    Остави камачетата, ами любезните отварачи на врати по паркинги и гаражи !
  • 6 kkk

    41 41 Отговор

    До коментар #3 от "ИнжЧуков":

    Кефят мъ такива съдрани клоуни като теб без 2лв. у джоба...

    - цената няма нищо общо с $1000, а е пряко сили $300
    - драскотини винаги и навсякъде остават, но от боята се махат с пребоядисване, а от керамиката се махат с 2 минути полиране
    - това е услуга за хора каращи нормални коли, а не ръждиви кенефи като теб и то ако изобщо имаш кола

    Коментиран от #15

  • 7 Емил

    41 4 Отговор
    Подобни реклами гледам от 40 години! Даже ги палеха! Глупости на търкалета!!! Ако няма основа - ти си прави ако щеш титаново покритие! Що правите опита със стар мерцедес, а не с нова дачия?!
  • 8 Нос Калиакра

    16 1 Отговор
    След още 365 дни.5 часа.и 49 минути......Необразованите глупаци ще прогледнат......и ще се ъпдейтват......рано е още...Те вярват на боговете и политиката повече от колкото на науката..
  • 9 Шоферче

    45 7 Отговор
    Истината е, че боята на съвременните коли нарочно я правят слаба. Огледайте се по улиците - боята на 20+ годишни дараци е в по-добро състояние от на същия модел (клас) 5-6 годишни коли, що така? Карах едно Пежо 406, сигурно съм му бил трети собственик - лак и боя на преден капак не е мръднал, следи от камъчета няма. А виждам лака на капаците на 6-7 г. коли вече е на люспи и се виждат светли точки на кита под боята.
  • 10 Someone

    27 2 Отговор
    Заради евроразпоредбите боята и най - вече лака на новите автомобили са под всякаква критика...
    Последните ми два се драскаха с поглед. На единия му свалиха лака на автомивка на 2 места. Керамичното покритие реши проблемите с драскотините. Цената беше около 400 - 450 лв. (не помня точно). Определено си заслужава, ако се взема нов автомобил. Разбира се за голф двойка е излишно.

    Коментиран от #11

  • 11 ГИО ПИКА

    14 9 Отговор

    До коментар #10 от "Someone":

    Аз имам колекционерски GOLG 2 G60 на 47000 км и трябва да ти кажа ,че не е излишно !
  • 12 Има и ефтин вариант

    16 6 Отговор
    $5-10 е цената на шишенце. Ако нямаш бюджет за професионална грижа (да речем, че в БГ има), просто измиваш колата колкото можеш по-добре и сам си я мажеш - много е лесно и не отнема койзнае колко време.

    Коментиран от #20

  • 13 гост

    14 7 Отговор
    От керамичното покритие има полза тоя, който го слага. Да опъне мангизите демек.
  • 14 Японеца

    2 6 Отговор
    Застраховката покрива щетите по боята!
  • 15 Мимчят

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Е аз ще чакам тогава само дъжда да я измива и ок...
  • 16 qwerty

    12 1 Отговор
    преди няколко дни “омазах” сам цялата кола със силиконова течна паста на Костенурките, която съм я купувал 2009 г. след дъжда преди нова година. щестно казано и след 11 години това нещо си върши работата, колкото и да е странно
  • 17 ЧукИнжов

    2 2 Отговор
    Бих повярвал само на един тест - минават с тая супер обработка половината кола и анализират ситуацията след 10 години. Камъчетата пробиват всичко наред до ламарина, сваляйки всички покрития, та дори надирайки ламарината.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТОЙ

    9 1 Отговор
    Ползвам китайско керамично покритие от почти две години, най-евтиния вариант струва 18-20 лева шешенцето, достатъчено е за три пълни нанасяния на стандартна кола, нанасм го сам, много е лесно. Ефекта е отличен, за съжаление не е много траен, и зависи как се мие колата, ако знаете как да я миете щадящо към боята, и ако добавяте сийлътни за подръжка на покритието след всяко миене, ще имате отлично блестящ явтомобил. Ако разчитате само на керамиката, и миете колата с агресивни препаати на автомивки, след месец или два няма да има помен от керамиката, при по-скъпите керамики ефекта е малко по-дълъг, но съотношението цена дълготрайност обезмисля покупката на скъп препарат.
  • 20 ФАКТ

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Има и ефтин вариант":

    Ако е толкова евтино ,защо тогава за тази услуга "дерат кожи" с цени от 400 лева нагоре ? Или викаш ако им мине номера ? Изобщо някой цени са потресаващо високи ! Ще дам за пример и цялостно фолиране на автомобил с цена от 2500 до 4000 лева с базово фолио при това ! За да си направите сметката ще ви кажа ,че 1 линеен метър на 3М започва като цена от 30 лева ! На търговците им правят отстъпка и предполагам ,че им излиза и под 30 - 25 нещо от рода ! Реално тея на какво основание ще си прибират 2 БОНА за труд за фолиране ? Какво толкова правят - фолиото се нагрява с пистолет за горещ въздух и се моделира по формата ,след което се изрязва с макетно ножче ! На базата на какво ще ми искат огромна цена за труд при положение ,че техния труд няма нищо общо например с труда на един бояджия ,който подготвя ръчно явтомобила за боядисване , шкури го ,китва го бачка като луд ?!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Джони Деп

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "ФАКТ":

    Аз пък прибирам 100 милиона за един филм. Фолирането с горещ въздух за смешни 2-3 бона ми изглежда абсолютно хамалска работа за аборигени.
  • 22 Админ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ФАКТ":

    Не пиши глупости, покажи ми защитно фолио на 3М за 30 лв метъра и ще купя цял топ, но да е със сертификат за произход!Много си далече от представата за защитно фолио и неговото полагане, автомобила също се подготвя преди това с ръчен труд, не можеш да хванеш колата от улицата и да започнеш да лепиш фолио.А това за греенето с пистолет за горещ въздух не мисля и да го коментирам.Иситната е че само фолиото предпазва от камъчета и зажулвания по автомобила, нито едно керамично покрития няма да предпази купето от летящ камък.
  • 23 Админ

    2 1 Отговор
    Цена на защитно фолио 3М от вносителя за България:

    146.40 лв / м2
    Не знам от къде си видял цена 30 лв метър, може би на илиенци си ходил.