Отидете към основна версия

2 168 17

Apple вече струва 1,33 трилиона долара

  • apple-
  • iphone
Снимка: Shutterstock

На 2 януари цената на една акция на Apple достигна до 300,35 долара, изтласквайки пазарната капитализация на компанията до 1,33 трилиона долара. Това е ръст от близо 100 процента само за 12 месеца, което в крайна сметка се оказа една от най-добрите години на технологичния гигант през последното десетилетие. Припомняме, че цената на AAPL на 31 декември 2018-а беше $ 157, докато на 31 декември 2019-а тя достигна $ 292.


Първите месеци на изминалата година се оказаха доста сериозно предизвикателство за Apple, след като компанията преразгледа финансовите си очаквания за първото фискално тримесечие на годината, най-вече поради забавянето в продажбите.


Изявлението на Тим Кук, главният изпълнителен директор на технологичния гигант от Купертино, доведе до спад в акциите до 142,19 долара, а много анализатори прогнозираха трудна година за първата в света компания, успяла да достигне пазарна оценка от 1 трилион долара.


Въпреки това, новото поколение iPhone, заедно с инвестициите в услуги, предизвикаха огромен растеж за Apple, който не остана незабелязан от финансовите пазари. В края на декември компанията за първи път надмина пазарна капитализация от 1,3 трилиона долара.


През 2020-а се предвижда новата генерацията на iPhone да изведе Apple до цена на акция от $ 400, като технологичният гигант ще заложи на 5G технология в новите си модели. През пролетта на пазара ще се появи и по-евтин смартфон, който ще представлява второ поколение iPhone SE.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.

Свързани новини