Отидете към основна версия

32 025 38

Защо не е нужно да сгъвате огледалата за обратно виждане на паркинг

  • съвети-
  • автомобили-
  • странични огледала

Съвременните автомобили са много умни. Различни радари, камери и други помощници за водачите се представят от търговците като безусловни екстри. Реалността обаче е, че е по-добре незабавно да изключите някои от функциите на автомобила от съображения за безопасност. И дори такъв безобиден вариант като автоматично сгъване на огледала може да доведе до неприятни последствия.

Според маркетолозите функцията на сгъване на страничните огледала за обратно виждане е необходима при маневриране на тесни паркинги и при паркиране на колата, когато съществува риск изпъкналите части да докоснат и да повредят други коли и заради вандали, които могат да ги счупят.

Много производители го включват в стандартен набор от основни опции, заедно с огледалата за отопление и захранване. Активира се главно автоматично - когато се изключи колата, извади ключа от запалването, електрониката подава сигнал - и при заключване огледалата се сгъват, прилепвайки работната си страна към страничните стъкла. В по-евтините автомобили те могат да бъдат сгънати по абсолютно същия начин, но на ръка.

И много водачи, оставяйки своя „железен кон“ в дворове, на паркингите на супермаркети и бизнес центрове, използват тази възможност. Но те не осъзнават, че излагат колата си на друг риск от повреда. Със сигурност много шофьори, връщайки се на паркинга, са намирали драскотини по вратите на колата си. По правило те възникват, когато вратата на кола, паркирана наблизо удари вашата.

Факт е, че когато страничните огледала за обратно виждане са сгънати, другите шофьори, без да го знаят, паркират автомобилите си по-плътно - в този случай те се ръководят от тялото, а не от огледалата, стърчащи от него. В резултат на това разстоянието между две коли може да бъде намалено с 10-20 сантиметра. И това е повече от достатъчно, за да получите драскотина от врата на съседна кола.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 53 гласа.

Свързани новини