16 Март, 2020 15:43 31 885 38

Защо не е нужно да сгъвате огледалата за обратно виждане на паркинг

  • съвети-
  • автомобили-
  • странични огледала
Защо не е нужно да сгъвате огледалата за обратно виждане на паркинг - 1

Съвременните автомобили са много умни. Различни радари, камери и други помощници за водачите се представят от търговците като безусловни екстри. Реалността обаче е, че е по-добре незабавно да изключите някои от функциите на автомобила от съображения за безопасност. И дори такъв безобиден вариант като автоматично сгъване на огледала може да доведе до неприятни последствия.

Според маркетолозите функцията на сгъване на страничните огледала за обратно виждане е необходима при маневриране на тесни паркинги и при паркиране на колата, когато съществува риск изпъкналите части да докоснат и да повредят други коли и заради вандали, които могат да ги счупят.

Много производители го включват в стандартен набор от основни опции, заедно с огледалата за отопление и захранване. Активира се главно автоматично - когато се изключи колата, извади ключа от запалването, електрониката подава сигнал - и при заключване огледалата се сгъват, прилепвайки работната си страна към страничните стъкла. В по-евтините автомобили те могат да бъдат сгънати по абсолютно същия начин, но на ръка.

И много водачи, оставяйки своя „железен кон“ в дворове, на паркингите на супермаркети и бизнес центрове, използват тази възможност. Но те не осъзнават, че излагат колата си на друг риск от повреда. Със сигурност много шофьори, връщайки се на паркинга, са намирали драскотини по вратите на колата си. По правило те възникват, когато вратата на кола, паркирана наблизо удари вашата.

Факт е, че когато страничните огледала за обратно виждане са сгънати, другите шофьори, без да го знаят, паркират автомобилите си по-плътно - в този случай те се ръководят от тялото, а не от огледалата, стърчащи от него. В резултат на това разстоянието между две коли може да бъде намалено с 10-20 сантиметра. И това е повече от достатъчно, за да получите драскотина от врата на съседна кола.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    54 1 Отговор
    За да мине някой между вашата и друга кола и от злоба да ги откърши

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    43 3 Отговор
    Автора изобщо виждал ои е два автомобила паркирани един до друг с една посока?!?! И да каже Коко място има между двете им огледала? Може ли човек изобщо да мине?
  • 4 Хост

    89 3 Отговор
    Никой шофьор не се води от това колко са наперени огледалата на другата кола, а от това да има достатъчно място от нея, за да си отвори вратар и да може да слезне, тъпанар пешеходен!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Boxer 3

    36 2 Отговор
    Огледалата винаги ги прибирам (с натискане на бутон, не са автоматични), за да могат да минават хората или да не ми ги закачи някой.
    Ако има вероятност някой да ми одере колата ( в някоя много тясна улица) извъртам предните гуми настрани. Така се получават "буфери" от по 15-20см настрани и ако някой се разсея, ще се опре в тях.

    Коментиран от #25

  • 7 смок

    12 6 Отговор
    Вярно е. Аз стигнах до същия извод, по лошия начин. Сега вече не ги прибирам.
  • 8 Ники

    13 1 Отговор
    Значи прибирането на огледалата е със сигурност полезно в повечето ситуации това което пише е по-малко вероятното .. като спираш в тесни улички както е в центъра на София .. шанса огледалото да е счупено е голям ... там коли от двете страни нямаш .. имаш обаче боклукчииски камиони дет минават на 2 см от колата ти .. както и бусове и тн .. или просто некъдърници или разсеяни ... как миже да кажеш че не трябва да сгъваме огледалата

    Коментиран от #20

  • 9 qwerty

    19 0 Отговор
    на старата ми кола някой го беше обърнал ама в другата посока, късмет, че не го беше изкъртил с крак. това за скречовете от други автомобили зависи от говедото в колата, виждал съм как нарочно отваря вратата с ряз само и само да удари твоята 😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    6 37 Отговор
    Огледалата са ми ВИНАГИ затворени,ползвам си Панорамното което е вътре.А са затворени защото при Движение с висока скорост Увеличават Челното Съпротивление с 2-5%,но по-важното - Аз не сам свикнал да ги ползвам,абсурд е да Паркирам на "заден" гледайки в тях,затова и просто се обръщам назад.ВЕДНЪЖ ОБАЧЕ когато бях на гости в Сф и бях дал на Роднина да ми кара БМВ-то/единствено на него имам доверие/ щото не познавам Града,ЗАБРАВИХ да ги прибера след като си тръгнах за Провинцията.И някъде около Плевен...както си карам спокойно със 160 в 12ч през нощта Някакъв ми се лепна отзад.Отивам на 180- залепен,че ми и примигва да му дам път!Аве ей,...я вземи тия 200,пък да става квото ще става!Проблемът обаче беше мн сериозен,щото ФАРОВЕТЕ МУ ми светеха ТОЧНО В ОЧИТЕ като Слънце от двете странични огледала/не са замозатъмняеми като Панорамното ми/,а не мога да ги прибера щото са конструирани да не могат да се прибират в Движение.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Къш бе

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    некадърник. И отиди, ама пеш, да си върнеш подарената книжка.
  • 15 Хектор

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    А да бе- все едно като са прибрани не може да ги скърши. Така например ги бяха отворили моите, свалили само стъклата и пак ги затворили. Да им изсъхнат ръчичките дано.
  • 16 Хектор

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Верно вземи си върни книжката, а най добре си я скъсай и заври в г*за. Абе некадърник, а като е съвсем близо до теб как ще го видиш в панорамното?! Те такива дебили като теб като ги изпревсрваш и без мигач ти се изнесе в последния момент и ми иде да ги принудя да спрат и да ги смажа от бой.

    Коментиран от #18

  • 17 Bob

    5 1 Отговор
    Беше ми писнало да се ядосвам с чукнати врати на паркинг. Не само в Бг но и в Германия. Включително и на чисто нова кола.. затова сегашната ми колица я взех поодрана ..демек с козметични забележки. Не е морга, сравнително новичка е но предишния собственик явно е бил бая кьорав. Сега ми дреме на шперца дали ще ми я ужулят. А и платих към 2000 евра под нормалната цена
  • 18 оня с коня

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хектор":

    Да съм споменавал че имам книжка?

    Коментиран от #36

  • 19 Шофьор

    10 1 Отговор
    Ако някой отиде в Корея ще види че там колите се продават фабрично с дунапрени по вратите щото и там се случва често. Лошото е че този който отваря вратата не получава никакви наранявания по колата си затова има много Българи със трошки които нямат никаква съвест и отварят вратите си като чобани. Хора бъдете съвестни пазете колата на другите утре може да сте вие.
  • 20 Митко

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ники":

    Най-ефективния начин е да навиеш волана докрай към свободната част от улицата. Гумата винаги излиза по-встрани от огледалото и пази доста.
    А тези които не са съгласни с огледалото са пишман шофьорите.
    Казва се зрителна измама, имаш обект който стърчи встрани от колата, и нищо, че е по-малък. Инстинктивно го приемаме като ориентир за дистанция. По-добре да ми отнесе огледалото някой, отколкото калник, врата или броня.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Шиле

    3 1 Отговор
    Имам документ от застраховател с цена 500 /петстотин/ лева за странично огледало.На 15 годишен Мерцедес,без да е някой специален модел.Винаги го сгъвам,предвид че боядисване на детайл е 100 лева.Когато се сетя извъртам волана,считам че върши работа.

    Коментиран от #23

  • 23 gosho

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "бай Шиле":

    И като ти шибне гумата и замине окачването, ще виеш на умряло... Гений...

    Коментиран от #24, #34

  • 24 ии бреее

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "gosho":

    ако от това ще ти замине окачването не се вози в такава кола
  • 25 type-R

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer 3":

    Кормилната рейка не трябва да се оставя в крайно положение. Прецакваш и помпата на сервоуправлението, и рейката, и маслото в нея прегрява, и след време ще започне и да тече.....
  • 26 Е гати и логиката

    4 0 Отговор
    каквото и да направите , срещу вандалите няма работещо решение
  • 27 Цецо

    3 0 Отговор
    Като цяло става въпрос за колегиалност между шофьорите, за чувство за споеделено градско пространство, дори когато колата няма функция за автоматично прибиране на огледалата. Затова е редно да се стремиш да заемеш възможно най-малко място, за съжаление не е особено често срещано явление и когато все пак се случи, се получава описаният в статията ефект и накрая си прецакан ...
  • 28 Гост

    5 1 Отговор
    Задължително е да има дистанция от 50см между двата автомобила на паркинга независимо дали са прибрани или отворени огледалата им!
  • 29 мда

    3 2 Отговор
    Егати тъпата статия
  • 30 Фейк нюз

    3 1 Отговор
    Страничното ми огледало е с вграден мигач и струва колкото няколко бои, тъпотия до край е статията....
  • 31 Фейк нюз

    0 1 Отговор
    А, по-добре ходете пеша....
  • 32 Селянина

    2 0 Отговор
    На село ги нямаме тез проблеми
  • 33 Blackthorn

    2 0 Отговор
    "Съвременните автомобили са много умни" - умни са... като коч у ливаге!
  • 34 Митко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "gosho":

    Ебаси, това окачване от кашкавал ли е та да се огъне?
  • 35 софиянец

    2 0 Отговор
    на старичкия ми мерцедес W211 ми краднаха два пъти огледалата, всеки път си купувам втора ръка, накрая някакви от друг модел сложих, не можаха да ми закачат управлението, не се мърдат, не се подгряват, не се затъмняват, защото в БГ е пълно с наркомани и прошляци дето пипат по колите и от това живеят от доза до доза... затова не си ги и прибирам, защото са с винтове и нитове и не мърдат вече..... иначе ми е странно как си треперите за железните кутийки дето се возите в тях, това са просто тенекии . ..
  • 36 Комедиант

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Добре де... Как така с всичките ти 3 мозъчни клетки успяваш да пишеш на всяка статия коментари с такава огромна комедийна стойност? Евалата
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Шофер

    0 0 Отговор
    много умно но ,написано от човек без много шофьорски опит!При паркиране в 99% от случаите разтоянието между автомобилите изобщо не зависи от огледалата,а от това колко място има изобщо за паркиране и най вече от съобразителността на водачите.