Отидете към основна версия

5 444 11

Кабриолетите били по-безопасни от колите с твърд покрив

  • кабриолет-
  • безопасност-
  • сигурност

Противно на масово разпространеното мнение откритите автомобилите не са по-опасни от тези с фиксиран покрив, сочат резултатите от ново изследване на американския Застрахователен институт за пътна безопасност IIHS. Нещо повече - статистически погледнато, кабриолетите са дори по-сигурни.

Изследването се базира на данни от Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) за пътнотранспортните произшествия с кабиолети на възраст до 4 години в периода 2014-2018 г. Според статистиката откритите автомобили са попадали в катастрофи 6% по-рядко на всяка измината миля, отколкото колите с фиксиран покрив, а смъртността е била 11% по-ниска.

Пътниците в кабриолети с твърд таван пък са получавали травми 10% по-рядко, отколкото тези в закрити автомобили. При моделите с мек сгъваем покрив пък нараняванията са с 3% по-малко.

Авторът на изследването Ерик Тио обаче признава, че липсата на таван увеличава риска от изпадане от колата. 21% от загиналите в катастрофи с кабриолет са карали със свален гюрук. При моделите с твърд покрив този показател е 17%. В случай на преобръщане рискът от изпадане от салона е 43% за кабриолетите и 35% за купетата.

Според IIHS има няколко обяснения за по-ниската смъртност при катастрофите с открити автомобили. На първо място те по правило са по-тежки от колите със закрита каросерия, което ги прави по-безопасни. Освен това кабриолетите са по-скъпи, а собствениците им като цяло са склонни в по-ниска степен към агресивно шофиране и карат по-рядко при лоши метеорологични условия.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини