Отидете към основна версия

8 333 24

Покрив от метално стъкло за гръцката хиперкола с 3000 коня

  • spyros-
  • spyros panopoulos automotive-
  • chaos

Хиперавтомобилът Spyros Chaos, разработван от гръцката компания Spyros Panopoulos Automotive, ще има таван от метално стъкло - материал с прозрачна структура и изключителна здравина. Монококът пък ще бъде от синтетичното влакно Zylon, използвано за направата на сапаните на парашутите на космическия кораб SpaceX Crew Dragon и въжетата, които удържат колелата на болидите от Формула 1 при катастрофа.

Основателят на компанията Спирос Панопулос нарича Chaos "първата в света ултракола" - автомобил, който превъзхожда конкуренцията във всяко отношение. Претенциите за такъв уникален статут се подкрепят не само от отпечатаните на 3D-принтер от титан и керамика бутала, а и от мотовилките от въглеродни влакна или полимер Zylon.

Метално-стъкленият покрив на Chaos ще се изработва от материала SAM2X5-630, разработен от специалисти от три американски университета през 2016 г. Той притежава почти невероятни механични свойства - издържа силни удари, не се напуква или чупи, а при деформация възвръща първоначалната си форма.

При SAM2X5-630 показателят за динамичен предел на еластичността на Югинио, който определя максималната степен на натиск без необратима деформация, е 12 гигапаскала. За сравнение при неръждаемата стомана той е 0.2, а при волфрамовия карбид, от който се изработва сърцевината на бронебойните патрони - 4.5 гигапаскала.

Двигателят на гръцката хиперкола ще бъде 4.0-литров V10 с мощност 2 000 или 3 000 к.с. в зависимост от модификацията. Моторът ще бъде съчетан с осемстепенна роботизирана трансмисия с два съединителя.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Гръцка хиперкола с 3000 коня

    Гръцката компания Spyros Panopoulos Automotive публикува първите официални изображения на хиперавтомобила си. Chaos ще има 4.0-литров V10 с мощност ме ...
    10.03.2020
    6 051
    14