Отидете към основна версия

39 977 29

Две глупави грешки, които могат да ви оставят без климатик през лятото

  • климатик-
  • грешки-
  • шофьори

С настъпването на жегите много от собствениците на автомобили у нас се сблъскаха с проблеми, свързани с климатичните инсталации на техните коли. Причини за липсата на охладен въздух в купето могат да са много, но експертите от Dekra наблягат на две, които наричат "глупави грешки".

Първата грешка на собственика на автомобила във връзка с климатичната система на колата му е да го включва само когато стане горещо. Всъщност, за да удължите живота на устройството, то трябва да се включва най-малко веднъж месечно по всяко време на годината, дори и през зимата при градуси под нулата. Факт е, че без смазване компонентите на компресора се развалят. Гумено-пластмасовите части изсъхват и губят своята плътност и еластичност. А смазката се разпределя в цялата система, заедно с потока на хладилния агент. Следователно, за да може всичко в климатика да бъде, както се казва, "на шест", трябва редовно да се включва най-малко няколко минути - дори и да не ви е горещо.

Втората грешка във връзка с "хладилника" в колата ви се коригира само с повдигане на капака. Става въпрос за наблюдение на чистотата на охлаждащия радиатор (кондензера) на климатика. Обикновено той стои пред радиатора на охладителната система на двигателя. Проблемът е, че мръсотията и пътният прах запушват т.нар. пита, както и пространството между тези радиатори, което значително влошава преноса на топлина и намалява ефективността и на двата. Ако този "боклук" е в повече, то системата ще спре да охлажда въздуха в салона. Ето защо, на първо място, трябва периодично да наблюдавате наличието/отсъствието на мръсотия между радиаторите.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 62 гласа.

Свързани новини