Отидете към основна версия

12 547 8

Климатикът на Bugatti Chiron можел да охлади тристаен апартамент

  • bugatti-
  • chiron-
  • климатик

Климатиците, с които Bugatti оборудва автомобилите си, са толкова мощни, че могат да охладят типичен европейски апартамент с три стаи, разказва инж. Джулия Лемке от френската компания. Инсталацията на Chiron има два кондензатора и хладилен контур с дължина 9.5 метра.

Високата производителност на климатика се наложила от няколко фактора, обяснява Лемке. На първо място пред екипа ѝ е била поставена задачата да проектира система, чиято работоспособност не зависи от скоростта.

При обикновените автомобили въздушната струя е насочена към долната част на ветроупорното стъкло. При Chiron това става само до 250 км/ч, а за по-високи скорости компанията е разработила сложна система от допълнителни клапи и оптимизирани въздуховоди, за да има ефективно охлаждане дори при 420 км/ч.

Вторият проблем, с който са се сблъскали инженерите, било силно наклоненото предно стъкло (21.5 градуса). Заради него салонът на Chiron се нагрява много по-силно от обичайното. Лемке и колегите ѝ е трябвало да се справят и с топлината от разположения зад седалките 8.0-литров W16 с 1 500 к.с. и 1 600 Нм. Решението се оказало климатик, чиято мощност стига за охлаждането на апартамент с площ 80 квадратни метра.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини