Отидете към основна версия

2 616 11

Пентагонът и SpaceX ще доставят товари във всяка точна на Земята с ракети

  • spacex-
  • пентагон-
  • falcon 9-
  • starship

Американското Министерство на отбраната и инженери на SpaceX работят по нов проект за доставка на военни товари по цял свят през Космоса, обявиха Транспортното командване на Пентагона. Според ген. Стивън Лайънс САЩ ще разполагат с възможност да пренасят оборудване до всяка точка на Земята изключително бързо с ракети.

От Пентагона илюстрират предимствата на новата транспортна система със сравнение между самолет Boeing C-17 Globemaster III, който доставя товари от базата на американските ВВС в Южна Калифорния на японския остров Окинава за 12 часа. Ракетите на SpaceX могат да се справят със същата задача за 30 минути.

Друго предимство на доставките през Космоса освен скоростта са липсата на нужда от презареждане на самолетите, получаване на задължителните разрешения за полети над територията на транзитни държави и необходимостта ракетите да се "крият" от вражеска ПВО. Сред недостатъците са дългото време за подготовка на полета и най-вече цената.

Доставката на 25 тона полезен товар с Falcon 9 струва $28 млн. (€24 млн.), а със Starship - $2 млн. (€1.7 млн.). За сравнение полетът на C-17 от Калифорния до Япония излиза само $312 000 (€264 687).

Въпреки това в Пентагона вярват, че развитието на ракетите на SpaceX за многократно използване ще доведе до съществено поевтиняване на полетите. Американските военни и инженерите на Илон Мъск разработват две възможни схеми за доставки през Космоса.

В първия вариант ракетите ще излитат от космодрум и ще се отправят директно към зададена точка. Вторият сценарий, който решава проблема с времето за подготовка на полета, предвижда изстрелване на товарите в Космоса, където ще летят в орбита, докато от тях не възникне нужда в конкретна "гореща" зона.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини