Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 13:14 2 607 11

Пентагонът и SpaceX ще доставят товари във всяка точна на Земята с ракети

  • spacex-
  • пентагон-
  • falcon 9-
  • starship

Американското Министерство на отбраната и инженери на SpaceX работят по нов проект за доставка на военни товари по цял свят през Космоса, обявиха Транспортното командване на Пентагона. Според ген. Стивън Лайънс САЩ ще разполагат с възможност да пренасят оборудване до всяка точка на Земята изключително бързо с ракети.

От Пентагона илюстрират предимствата на новата транспортна система със сравнение между самолет Boeing C-17 Globemaster III, който доставя товари от базата на американските ВВС в Южна Калифорния на японския остров Окинава за 12 часа. Ракетите на SpaceX могат да се справят със същата задача за 30 минути.

Друго предимство на доставките през Космоса освен скоростта са липсата на нужда от презареждане на самолетите, получаване на задължителните разрешения за полети над територията на транзитни държави и необходимостта ракетите да се "крият" от вражеска ПВО. Сред недостатъците са дългото време за подготовка на полета и най-вече цената.

Доставката на 25 тона полезен товар с Falcon 9 струва $28 млн. (€24 млн.), а със Starship - $2 млн. (€1.7 млн.). За сравнение полетът на C-17 от Калифорния до Япония излиза само $312 000 (€264 687).

Въпреки това в Пентагона вярват, че развитието на ракетите на SpaceX за многократно използване ще доведе до съществено поевтиняване на полетите. Американските военни и инженерите на Илон Мъск разработват две възможни схеми за доставки през Космоса.

В първия вариант ракетите ще излитат от космодрум и ще се отправят директно към зададена точка. Вторият сценарий, който решава проблема с времето за подготовка на полета, предвижда изстрелване на товарите в Космоса, където ще летят в орбита, докато от тях не възникне нужда в конкретна "гореща" зона.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    9 3 Отговор
    САЩ И СЕГА ГО ПРАВЯТ ! ВАЖНО Е ТОВАРЪТ !
  • 2 летец пилот

    8 21 Отговор
    А,че ще разбиват въздушното пространство и озоновия слой,това не се отчита.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 честен ционист

    5 11 Отговор
    Да живее Стенли Кубрик.
  • 4 наИлон

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "летец пилот":

    Скоро въздушното пространство и озоновия слой,ще са ти най-малкия проблем.
  • 5 да де

    2 8 Отговор
    Па те и сега могат да доставят едни товари само дето не е много здравословно. Между другото за всяка ракета трябва да съобщават на противната страна иначе не се знае кой как ще разбере какъв точно е товара.

    Коментиран от #6

  • 6 Еър Америка

    2 13 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Товарът ще са кравешки ла.на както обикновено.

    Коментиран от #7

  • 7 МРГ

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еър Америка":

    Всекидневния ти обяд демек нали !
  • 8 СтарФеис

    2 5 Отговор
    Мога ли да поръчам 2 и да ги изпратя на адрес различен от моя?Едната със тротил а другата с термоядрен заряд но не много за де не се плаши дивеча.😂🚀
  • 9 pepy

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "летец пилот":

    "А,че ще разбиват въздушното пространство и озоновия слой,това не се отчита."

    Напротив... някои интернет-умници го знаят, но по някаква причина винаги пишат на неподходящи места - новинарски и непрофесионални сайтове...
    По-добре пишете в специализираните сайтове или до съответните международни институции - само там ще оценят знанията, идеите и т.н...
  • 10 Вълко Червенков

    7 3 Отговор
    Велика Америка е недостижим технологичен лидер,който тегли човешката цивилизация напред.Ракетите на Мъск са само началото от технологичната революция,която ще върне американците на Луната и ще ги прати на Марс.
  • 11 разума

    4 1 Отговор
    Науката е впрегната да измисля оръжия за да се подчиняват свободните народи.В тази надпревара ще погинем всички. Това е единственото сигурно нещо. Или както е казал мъдрецът като го попитали : Кое е най сигурното нещо? Той отговорил : Смъртта