Отидете към основна версия

6 501 10

Това е най-икономичният електромобил

  • електромобил-
  • икономия на гориво

Eximus IV постави рекорд за енергийна ефективност на електрическите превозни средства

Устройството Eximus IV стана победител в състезанието Delsbo Electric за най-икономичен автомобил. Според емоционалното изказване на един от организаторите на турнира, професор Хенрик Рьодегор, това превозно средство ще може да обиколи половин свят с енергия, равняваща се на един литър бензин.

Победата в годишното студентско състезание Delsbo традиционно се присъжда на отбора на Eximus, който спечели всички състезания от турнира, започнал през 2016 година. По-любопитното е, че организаторите на Delsbo Electric отбелязват значителен напредък в създаването на енергийно ефективни автомобили.

Всички модели, участващи в състезанието през 2020 г., използват по-малко енергия от фара в стандартен автомобил. Съгласно условията на състезанието Delsbo Electric, превозното средство трябва да измине 3.36 км по пистата с полезен товар, еквивалентен на 6 души.

Изчислява се само специфичното потребление на енергия във ват-часове на човек, без да се вземат предвид параметрите на скоростта на превозното средство. В първото състезание през 2016 г. екипът на Eximus спечели с 0,84 Wh на човек. Цялата писта е оборудвана със съвременно измервателно оборудване, което позволява събиране на данни за ефективността на превозното средство две хиляди пъти в секунда.

След обработка на получената информация разработчиците на Eximus успяха да открият 8 mm разлика в разстоянието между релсите и регулираха междуосието на Eximus IV, за да постигнат още по-добри резултати. Още през 2019 г. новият Eximus показа резултат от 0,603 Wh на човек. Тази година рекордът беше 0,517 Wh на човек.

В следващото състезание организаторите обещават да оборудват пистата със сензори, които записват силата и посоката на вятъра, както и температурата, което ще позволи бързо да се сменя режима на шофиране и да се постигне още по-ниска специфична консумация на енергия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини

  • Пет начина за икономия на гориво

    Мнозина от вас са наясно с основните правила за по-нисък разход на гориво, но по една или друга причина повечето от нас пренебрегват някои от тях. Ако ...
    07.06.2021
    14 444
    34