Отидете към основна версия

3 522 20

Превозно средство без водач ще зарежда коли с всякакъв вид гориво в движение

  • toyota-
  • робот-
  • зареждане с гориво

Toyota работи върху роботизиран автомобилен дрон, който може автоматично да зарежда превозни средства по време на шофиране. В момента проектът съществува под формата на патент.

Съдейки по представените скици, принципът на автономната безпилотна машина ще бъде подобен на технологията, използвана за зареждане на самолети във въздуха. В авиацията пилотите зареждат по време на полета със специален маркуч, през който горивото, използвайки специални помпи, тече от танкера към друг самолет по време на полета.

Роботът ще може да открива превозни средства, които се нуждаят от зареждане с гориво, използвайки GPS проследяване. Все още не е известно какви технически решения ще позволят зареждането с класически горива или електричество. Освен това не е ясно със сигурност дали автономният робот ще може да зарежда превозни средства, докато са в движение, или горивото ще се прехвърля когато колата е спряла.

Друг въпрос, на който инженерите на Toyota ще трябва да отговорят, е дали водачът ще трябва да участва в зареждането с гориво, например, да отвори резервоара за бензин или порта за зареждане на електрическа кола. Вероятно японските специалисти ще трябва да разработят адаптери за електрически автомобили или да стандартизират всички бъдещи модели.

В момента Toyota е патентовала проекта за безпилотен танкер. Въпреки това, предвид факта, че използването на автономни превозни средства по обществени пътища все още поражда много въпроси и спорове, не трябва да се очаква подобна джаджа да се появи скоро.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини