Отидете към основна версия

3 041 7

Jaguar Land Rover обвинява Volkswagen в кражба на технологии

  • jrr terrain response-
  • jaguar-
  • land rover-
  • volkswagen-
  • технологии-
  • кражба

Става дума за патентованата система JRR Terrain Response

Jaguar Land Rover (JLR) поиска от Комисията за международна търговия на САЩ да забрани на Volkswagen Group да продава няколко свои коли с повишена проходимост в страната. Според представители на британската компания германците използват патентованата система JRR Terrain Response в своите коли без разрешение.

Според Bloomberg обвиненията в кражба на технологии могат да доведат до забрана за продажба в САЩ на редица популярни модели на концерна Volkswagen. Сред тях са Porsche Cayenne, Lamborghini Urus, Volkswagen Tiguan и няколко модела на Audi, включително Q5.

Британците смятат, че VW нарушава патенти, като използва аналози на системата Terrain Response, която JLR нарича "отличителен белег" на своите автомобили. Тази система за контрол на сцеплението има няколко специални програми, които регулират всички агрегати на превозното средство към избрания режим на шофиране: двигател, трансмисия, заден диференциал и окачване.

В този случай водачът трябва само да завърти селектора и да избере желаната икона. Terrain Response се използва не само на Land Rover, но и на модели Jaguar като F-Pace. Land Rover твърди, че възможността за промяна на множество параметри с едно натискане на бутон е изключителната черта на JLR автомобилите. Преди това компанията съди Bentley за използването на подобна система, наречена Driver Dynamics в Bentayga.

Досега американската комисия за международна търговия все още не е започнала разследване на делото Land Rover срещу цялата Volkswagen Group. Съобщава се, че процесът може да бъде забавен и съдът ще вземе решение едва през 2023 г. Самият германски концерн все още не е коментирал обвиненията.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини