Отидете към основна версия

16 756 34

Няколко недостатъка на автоматичната скоростна кутия при работа през зимата

  • автоматична трансмисия-
  • съвети-
  • зима

През зимата обаче автомобил с автоматична трансмисия може да поднесе редица неприятни изненади и трябва да сте подготвени за това

Известен факт е, че автомобилите с "автоматик" са по-скъпи от версиите с "механика", въпреки това те отдавна се продават много по-добре. Особено когато става въпрос за големи градове, където трафикът и задръстванията са ежедневие. През зимата обаче автомобил с автоматична трансмисия може да поднесе редица неприятни изненади и трябва да сте подготвени за това.

Първият проблем се проявява в целия си блясък при стартиране на двигателя. Ако колата има изтощена батерия или развален стартер, няма да можете да я приведете в действие посредством метода "бутане". Ще трябва да се обадим на репатрак, който да откара колата с „два педала“ до място, където да бъде „съживена“.

Разбира се, можете да опитате да подадете ток от друг автомобил с помощта на кабели, но при изцяло изтощена батерия това застрашава електронните системи на автомобила, така че е по-добре да не рискувате. В края на краищата замяната на изгорели електронни вериги в съвременната кола е доста скъпо удоволствие.

Друг проблем е загряването на "кутията" на студено. Автоматичната трансмисия изисква задължително загряване на работната течност, но тайната е, че е невъзможно да се направи това на празен ход. Течността се загрява само в движение. Ето защо, ако веднага започнете да карате с пълна газ увеличеното износване на автоматичната скоростна кутия е гарантирано. И с течение на времето това със сигурност ще се отрази на ресурса ѝ.

Между другото, нека не забравяме и факта, че е необходимо да се сменя работната смазочна течност в "автоматика" много по-често, отколкото в механичната скоростна кутия. Ако това не бъде направено, отново ще се стигне до скъпи ремонти.

И накрая ще припомним, че е по-трудно е да се измъкнете от снежния плен с кола с „автоматик“. Ако на механична трансмисия можете лесно да "разклатите" колата, когато е попаднала в снежен "капан", то с автоматика това става доста по-трудно. Да не забравяме, че дългото буксуване в снега също не добавя ресурс към автоматичната трансмисия. Автоматът може да прегрее, което често води отново до неприятните скъпи ремонти.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.

Свързани новини