Отидете към основна версия

97 845 90

Колко трябва да работи автомобилът, за да се възстанови зарядът на акумулатора след старт?

  • акумулатор-
  • стартер-
  • генератор-
  • консумация-
  • експеримент

Недостатъчният заряд на акумулатора е често срещан проблем при автомобили, които се ползват за кратки пътувания на къси разстояния. Ентусиасти от канала "Электроник" в руския портал "Яндекс.Дзен" проведоха експеримент, за да установят колко време трябва да работи двигателят за възстановяване на енергията, изразходвана за стартирането на двигателя.

Нивото на заряда в акумулатора е измервано по консумацията на генератора. Авторите на експеримента застъпват тезата, че акумулаторът харчи най-много ток веднага след пуска на двигателя, след което консумацията спада с нарастването на заряда. Така моментът на възстановяване на изразходваната енергия съвпада със стабилизирането на разхода на ток.

За експеримента е използван автомобил с 60-амперчасов акумулатор. След като тестовата кола изминава 20 км, измерванията показват резултат 4.1 ампера - силата на тока, който генераторът изразходва за захранване на основните консуматори при заредена батерия.

Веднага след повторното стартиране на двигателя тази величина се покачва на 7 ампера. След изминаването на 500 метра тя спада на 6 ампера, а след още 2 км - на 4.6 ампера. Крайният извод от експеримента гласи, че изразходваната за пуск на мотора енергия се възстановява за 4 км или 4 минути работа на място.

От канала "Электроник" уточняват, че тези показатели са приблизителни и имат само ориентировъчен характер, тъй като се влияят от условията, в които работи двигателят, и състоянието на електрическата система. В студено време, например, възстановяването на заряда отнема по-дълго време.

Доста коментатори под публикацията за експеримента обаче оспорват резултатите и изводите. Някои скептици отбелязват, че за възстановяването на енергията в акумулатора са нужни 3-4 пъти повече ампер-часа от изразходваните за стартирането на двигателя, че при наличието на допълнителни консуматори зареждането на 100% е невъзможно, че не е отчетено отдаваното от генератора напрежение и т.н. Приведени са и примери от учебници по устройство на автомобила, според които за възстановяването на заряда на акумулатора е необходимо изминаването на поне 30 км.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 93 гласа.

Свързани новини