Отидете към основна версия

12 956 27

Как да разпознаем дали антифризът е качествен?

  • антифриз-
  • проверка-
  • съвети-
  • автомобили

Това може да направи всеки, при това с подръчни средства

Съвременната охлаждаща течност за автомобили е препоръчително да се сменя на всеки 200 000 километра пробег или на 3 години, което настъпи първо. Това е така, защото антифризът не абсорбира вода и след като сте платили за висококачествен антифриз в надежден магазин, можете да не мислите за подмяната му поне три години. Това обаче при т.нар. идеални условия.

В три от четири случая охлаждащата течност се сменя по-рано, когато в системата се появи теч или пък се налагат други ремонтни дейности свързани с източване на охладителната система. Проблемът е когато това се случи на пътя и нямате време да отскочите за антифриз до любимия ви магазин за авточасти и купите това, което се предлага по бензиностанциите или в най-близкия магазин.

А на много места у нас се продава всичко друго, само не и висококачествена охлаждаща течност. Основната задача обаче е да се приберете вкъщи, без двигателят да прегрее. Но дали охладителната течност, която сте си купили е годна за използване и занапред.

Основната разлика между качествен и некачествен антифриз е това, че първият се прави на алкохолна основа, а вторият - на киселинна основа. Принципно и двата вида не замръзват при ниски температури, но некачествените охладителни течности "прецакват" маркучите и каналите в главата на двигателя.

За да разберете каква охладителна течност сте купили трябва да пробегнете до помощта на обикновена сода. Факт е, че като добавим малко сода към антифриза на алкохолна основа, няма да видим нищо. Но ако течността е направена на основата на киселини, ще има реакция и то доста бурна.

Достатъчно е да изсипете десет грама от прясно закупената охлаждаща течност в капачката на шишето и да добавите лъжичка сода. Така можете точно да оцените качеството на антифриза и да вземете единственото правилно решение.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.

Свързани новини