Отидете към основна версия

7 978 26

За въздушното съпротивление на новия Opel

  • opel-
  • mokka-
  • коефициент на въздушно съпротивление

Поради сериозните предизвикателства, породени от политиката за намаляване на емисиите на CO2, ефективната аеродинамика придобива все по-голямо значение както в автомобилната индустрия, така и сред потребителите. Ниското въздушно съпротивление означава, че автомобилът се нуждае от по-малко енергия за преодоляване на съпротивлението на насрещния въздушен поток при движение, което от своя страна води до по-нисък разход на гориво и съответно до по-малко количество отделени емисии.

В тази връзка външният дизайн на новия Opel Mokka прави впечатление не само със своята изчистена линия и излъчване, но се отличава и със забележителни показатели по отношение на аеродинамичната ефективност – встрани от потока на обичайното, но с отлично представяне при срещата с насрещния въздушен поток. Накратко - типично за Opel. Със своя коефициент на въздушно съпротивление (cX) от едва 0.32, новата Mokka се нарежда сред моделите с най-добри аеродинамични показатели в своя пазарен сегмент и се присъединява към прочутите шампиони по аеродинамика на марката - от рекордната Calibra (0.26) до настоящите лидери в своите класове Astra (0.26) и Insignia (0.25).

Подобно на всички други нови автомобили в гамата на Opel, в процеса на разработка инженерите на германския производител са предприели редица мерки за оптимизация на аеродинамиката на новата Mokka в аеродинамичния тунел на Изследователския институт по автомобилна техника и автомобилни двигатели към университета в Щутгарт. Така в зависимост от варианта на изпълнение на модела, коефициентът на въздушно съпротивление е намален до отличната стойност за този клас коли от 0.32.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини