Отидете към основна версия

2 924 8

Електрически автономен "метач" излезе по улиците на Финландия (ВИДЕО)

  • робот-
  • почистване-
  • улици-
  • финландия

Електрическата чистачка се управлява от машинно зрение и LIDAR сензор

Голяма част от улиците на финландските градове може скоро да бъдат почиствани от роботи на компанията Trombia Technologies. Първите реални тестове на Trombia бяха проведени миналата година на велосипедната алея Хелзинки-Баана. В момента компанията тества роботизираните механични чистачки в различни градски условия и при различни натоварвания.

Габаритните размери на Trombia са доста малки, но в същото време позволяват на механичните метли да обхващат широчина на почистваната повърхност до 2 метра. Размерите на машината са: дължина - 3,53 метра, широчина - 2,3 метра (в бъдеще тя ще бъде увеличена до 3 метра) и височина - 1,5 метра. Trombia тежи 2,6 тона с празен кош за отпадъци, а контейнерът за отпадъци е с обем 1,8 кубически метра.

Електрическата чистачка се управлява от машинно зрение и LIDAR сензор. Тестовете се извършват както през деня, така и през нощта. Универсалният препарат за почистване на улици на Trombia е водоустойчив и може да работи при всяко време. Работната скорост на почистване на улиците, в зависимост от замърсяването, е от 2 до 6 км в час с максимална скорост на машината не по-голяма от 10 км/ч.

Trombia изисква 6 до 10 kW енергия, за да работи, докато дизеловите градски "прахосмукачки" използват 70 до 130 kW. Автономната работа на електрическия прозорец се осигурява от една батерия с капацитет 45 kWh или двойна батерия - 90 kWh. Количеството енергия е достатъчно при стандартен режим на почистване за 8,5 - 17 часа или за непрекъснато интензивно почистване на улици в продължение на 4 - 8 часа.

Пилотната програма Trombia Free 2021 е посветена на проучване на възможността за използване на автономни чистачки в интелигентен градски проект, почистване в морски пристанища, летища и паркинги. Продажбата на първите серийни устройства Trombia ще започне през 2022 г., след предварителната подготовка през 2021 г. на норвежкия и германския пазар.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини