Last news in Fakti

10 Май, 2021 13:21 2 902 8

Електрически автономен "метач" излезе по улиците на Финландия (ВИДЕО)

  • робот-
  • почистване-
  • улици-
  • финландия

Електрическата чистачка се управлява от машинно зрение и LIDAR сензор

Електрически автономен "метач" излезе по улиците на Финландия (ВИДЕО) - 1

Голяма част от улиците на финландските градове може скоро да бъдат почиствани от роботи на компанията Trombia Technologies. Първите реални тестове на Trombia бяха проведени миналата година на велосипедната алея Хелзинки-Баана. В момента компанията тества роботизираните механични чистачки в различни градски условия и при различни натоварвания.

Габаритните размери на Trombia са доста малки, но в същото време позволяват на механичните метли да обхващат широчина на почистваната повърхност до 2 метра. Размерите на машината са: дължина - 3,53 метра, широчина - 2,3 метра (в бъдеще тя ще бъде увеличена до 3 метра) и височина - 1,5 метра. Trombia тежи 2,6 тона с празен кош за отпадъци, а контейнерът за отпадъци е с обем 1,8 кубически метра.

Електрическата чистачка се управлява от машинно зрение и LIDAR сензор. Тестовете се извършват както през деня, така и през нощта. Универсалният препарат за почистване на улици на Trombia е водоустойчив и може да работи при всяко време. Работната скорост на почистване на улиците, в зависимост от замърсяването, е от 2 до 6 км в час с максимална скорост на машината не по-голяма от 10 км/ч.

Trombia изисква 6 до 10 kW енергия, за да работи, докато дизеловите градски "прахосмукачки" използват 70 до 130 kW. Автономната работа на електрическия прозорец се осигурява от една батерия с капацитет 45 kWh или двойна батерия - 90 kWh. Количеството енергия е достатъчно при стандартен режим на почистване за 8,5 - 17 часа или за непрекъснато интензивно почистване на улици в продължение на 4 - 8 часа.

Пилотната програма Trombia Free 2021 е посветена на проучване на възможността за използване на автономни чистачки в интелигентен градски проект, почистване в морски пристанища, летища и паркинги. Продажбата на първите серийни устройства Trombia ще започне през 2022 г., след предварителната подготовка през 2021 г. на норвежкия и германския пазар.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 4 Отговор
    То скоро и боклука ще събират роботи , в САЩ оня ден представиха и робот , който убива плевели с високоволтов ток без хербициди и без човек да го следи , въобще скоро ромите не знам какво ще бачкат !! Че и в строителството почнаха да печатат къщи с 3Д принтери , мъка , хаха !!

    Коментиран от #3

  • 2 .......

    3 0 Отговор
    ТО НЕ Е ЗА БГ ,ЩЕ ОСТАВИ БЕЗ ТАБОТА СЛЕД 11юли ПКП ,КАНАЗИРЕВА ,ЗМИЯАТАНАСОВА И КОМПАНИЯ
  • 3 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Между другото робота за плевели е доста по-интересен от това !! То и досега имаше за овощни градини и лозя , ама тоя става за зърнени култури , където е доста по-сложно !! И с ширина до 10 метра работи с 5-6 км/ч ! Засича плевела бодва една игличка в корена и го изпържва с високоволтов ток за част от секундата !! И изсъхналия плевел даже после изгнива и става на тор , без никаква химия !! И след 1-2 години редовна употреба просто спират да никнат , няма откъде да се размножат !!

    Коментиран от #5

  • 4 и у нас

    5 1 Отговор
    И нашите са автономни, двукраки и тъмен металик.
  • 5 Turbo

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Пак си се събудил отгънат с пръсти в контакта хахахахахаха умнико

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Turbo":

    А ти щото си роден с глава в ауспуха си толкова функционално ограничен , че ако не ти дадат наготово линкче не можеш и майка си откри , та камо ли робот , хахах !!

    Коментиран от #7

  • 7 Turbo

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Да не си срещал с робота и да те е взел за плевел хахахахаха може да те е боднал в задния двор хахахаха
  • 8 1234

    1 0 Отговор
    Тук сме на етап не кой ибкак да чисти, а дали да се чисти. БЪЛГАРИЯ е прашна или кална клоака с разбита инфраструктура от до! Няма изкуствен интелект който да се ориентира кое чисто и кое е мръсно в кочината... Кати метат с метлите направо измитат асфалта и тротоара... Друг е въпроса за работните места. Или вкарват социализма или капитализъм с роботи няма как да стане. Ясно е че хората са излишни