Отидете към основна версия

12 242 29

Зареждането на електромобил става по-бързо, отколкото при автомобил с ДВГ (ВИДЕО)

  • електромобили-
  • зарядни станции-
  • смяна на батерии

Китай приема стандарт за бърза смяна на батериите в електромобилите

Китайският регулатор одобри първия държавен стандарт, регулиращ процеса на бърза подмяна на батериите в електрическите автомобили. Към днешна дата смяната на батерии според производителите на електрически автомобили е нерентабилна. Въпреки това китайските власти вярват, че по този начин в бъдеще ще бъде възможно да се намалят разходите за експлоатация на електрически превозни средства, което ще осигури ускорено въвеждане на екологичните автомобили.

Коментирайки новите стандарти, говорител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, каза, че подмяната на батериите, в допълнение към намаляването на разходите за експлоатация на автомобилите, ще разшири възможностите за собствениците на "зелени" автомобили. Например ще бъде възможно да се инсталира батерия с различен капацитет в зависимост от необходимостта да се извърши автономно пътуване с различна дължина.

Длъжностни лица от Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) заявиха, че могат да увеличат и автономния пробег на електрическите превозни средства, което ще осигури по-голями възможности при пътуване. Увеличава се и безопасността на електрическата система на електромобилите. Стандартът предвижда възможност за подмяна на батерии над 5 000 пъти.

Водещите китайски производители на електрически превозни средства NIO, BAIC и Geely вече демонстрираха собствени разработки, базирани на използването на стандарта, който влиза в сила на 1 ноември 2021 г. Geely показа автоматична станция за смяна на батерията, която ви позволява да смените батерията за по-малко от една минута. В резултат на това зареждането на електрическо превозно средство ще става по-бързо, отколкото при автомобил с двигател с вътрешно горене.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.

Свързани новини