Last news in Fakti

20 Май, 2021 10:39 12 221 29

Зареждането на електромобил става по-бързо, отколкото при автомобил с ДВГ (ВИДЕО)

  • електромобили-
  • зарядни станции-
  • смяна на батерии

Китай приема стандарт за бърза смяна на батериите в електромобилите

Зареждането на електромобил става по-бързо, отколкото при автомобил с ДВГ (ВИДЕО) - 1

Китайският регулатор одобри първия държавен стандарт, регулиращ процеса на бърза подмяна на батериите в електрическите автомобили. Към днешна дата смяната на батерии според производителите на електрически автомобили е нерентабилна. Въпреки това китайските власти вярват, че по този начин в бъдеще ще бъде възможно да се намалят разходите за експлоатация на електрически превозни средства, което ще осигури ускорено въвеждане на екологичните автомобили.

Коментирайки новите стандарти, говорител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, каза, че подмяната на батериите, в допълнение към намаляването на разходите за експлоатация на автомобилите, ще разшири възможностите за собствениците на "зелени" автомобили. Например ще бъде възможно да се инсталира батерия с различен капацитет в зависимост от необходимостта да се извърши автономно пътуване с различна дължина.

Длъжностни лица от Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) заявиха, че могат да увеличат и автономния пробег на електрическите превозни средства, което ще осигури по-голями възможности при пътуване. Увеличава се и безопасността на електрическата система на електромобилите. Стандартът предвижда възможност за подмяна на батерии над 5 000 пъти.

Водещите китайски производители на електрически превозни средства NIO, BAIC и Geely вече демонстрираха собствени разработки, базирани на използването на стандарта, който влиза в сила на 1 ноември 2021 г. Geely показа автоматична станция за смяна на батерията, която ви позволява да смените батерията за по-малко от една минута. В резултат на това зареждането на електрическо превозно средство ще става по-бързо, отколкото при автомобил с двигател с вътрешно горене.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Презентиращия забрави да

    26 10 Отговор
    Подчертае, че производството на батерии ще се увеличи. А същото не е особено чисто за околната сред. Важният въпрос тука е: кое по малко вреди на природата - ДВГ или производството на батерии..?
  • 2 Смех

    14 23 Отговор
    Предимствата на двг стават все по-малко освне едно.
    Че батерията се разрежда с времето докато при горивото за двг няма такъв процес.
    Което прави зареждането на ел колите необходимост.
    Въпросът е а кой ще плати този ток.

    Коментиран от #7, #18, #24

  • 3 Слон

    19 2 Отговор
    През 2009-та се продаваше Renault Fluence Z.E., което работеше точно по този начин. В Дания бяха изградили мрежа от станции за смяна, покриваща цялата страна. В Израел също имаше подобна мрежа. През 2013-та тази идея безславно фалира.
  • 4 Амммм

    5 0 Отговор
    Това го имаха и от Тесла!

  • 5 провинциалист

    23 6 Отговор
    Подмяна на батерията? Т.е. вадят ти батерията от колата и ти слагат друга заредена? В тукашните условия - не, мерси.
  • 6 куку руку ку

    14 2 Отговор
    5000 пъти подмяна?.. това са милион и половина км пробег (ако с едно зареждане се минават 300 км.
  • 7 куку руку ку

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Къде няма процес за влошаване качеството на бензина? Я го остави дълго време и виж какъв мъзгоч става. Беше то едно време, да стои с години и да не се променя.

    Коментиран от #10

  • 8 Тра-ла-ла

    9 5 Отговор
    И без това китайците скоро ще могат да пътуват само по определени маршрути след съответното позволение. Те вече са в бъдещето!
  • 9 един

    6 4 Отговор
    Ами супер, ще потръгнат електричките втора ръка, ако навлезе тази смяна!

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Слагаха му едни таблетки и седеше в тубите в мазата с години.
  • 11 Гост

    19 13 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Поръчваш и си плащат за батерия с 50 квт ч ток, монтират ти я, но след 100 км разбираш, че е супер стар боклук, който губи по 30 квт на 100 км. Късно е либе за китка, а и няма останал ток да се върнеш, да правиш рекламация. Дори да ти я подменят някъде наблизо, пътуването ти е провалено от поредното недомислено нещо в електричките.
  • 12 Гост

    10 5 Отговор
    Много благонадеждно ми се струва, някой да ми демонтира и монтира основен компонент по колата, само всяка седмица. Хич няма да треперя, дали е затегнал всички гайки или ще правя салта с колата си по пътищата.
  • 13 РАДИО АКТИВЕН

    11 10 Отговор
    Ръсенето на мозък е едно от качествата на Българина НЕНАДМИНАТО ОТ НИКОЯ ДРУГА НАЦИЯ. С ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО ВСИЧКО АКО ВИ КАЖА ДА ГО КОМЕНТИРАТЕ ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ТАКА.
    Последно ама престижно ЗАЩОТО и продължавате да ръсите едни.....

    Коментиран от #14, #16

  • 14 провинциалист

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "РАДИО АКТИВЕН":

    Ако беше така, "Кърт Ръсел" щеше да е българско име ;)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "РАДИО АКТИВЕН":

    Като отворя западните форуми и вътре е същото, не ми се прави на много цивилизован, моля.
  • 17 Коцето

    3 0 Отговор
    След 100 години и в БГ
  • 18 kkk

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Смешников, проблемът е не кой плати тока, а кой ще го произведе и ще ти го достави до зарядната станция? Гледаш паркинга пред вас, броиш колите, смяташ всяка от тях да има нужда от зареждане с 20квт всяка вечер и ще се окаже, че само за вашият паркинг ще е нужен още 1 трафопост

    Коментиран от #19

  • 19 Перун

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "kkk":

    Значи всички коли пред вашия блок всеки ден се търкалят 140 км. Вярвай си. Средния годишен пробег в Европа е под 15 000 км или 40 км на ден

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Перун":

    Смяташ го сякаш всички коли ще са супер олекотени и аеродинамични стрели с минимална консумация на 100 км. А в действителсност, повечето лични МПС са тежки джипки с по 30 квтч ток на 100 км.
  • 21 kkk

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Перун":

    Цървулев, айде без приказки от 1001 нощи, а? Стъкмистиката я зарежи- там влизат и ретро коли, и спортни коли които верно не се карат (а такива има МНОГО из Европа) и те прецакват данните. Отиди да живееш в Европа-та и ще се изненадаш колко се кара- 30 000км. е нормален пробег, 40 000 е често срещан...

    Отделно когато зареждането ти е евтино и разходът като пари ти идва към 3-4лв./100км. вместо сегашните 15лв. гарантирано ще повишиш пробега "щото е евтино бе"... И така:

    100 коли на паркинга искат по 20квт (тоест 2мвт) всяка вечер на тънката тарифа- кой ще ги осигури? И така на всеки паркинг у София, Пловдив, Варна и т.н.- кой ще сложи зарядни станции по паркингите? Или ще пускаш удължителя от балкона, а? Осъзнаваш ли, че за да заредиш ти 20квт у батерията има купища загуби при преноса и т.н. техн. процеси докато стигне тока до контакта и тези 20квт у твоята батерия реално са над 25квт у електростанцията?

    Илюзиите за умиране на ДВГ-то ги забравете- нужната инфраструктура за зареждане на електричките ще струва десетки ТРИЛИОНИ само в Европа.
    Бъдещето е на хибридите- 100% задвижване от ел. мотори, зареждане от контакта, батерии за към 300км. и малък ДВГ който при нужда работи като генератор и зарежда батериите.

    Коментиран от #22

  • 22 ХХХХ

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "kkk":

    Не се мъчи да им обясняваш на тия пълни кофи.
    Безсмислено е.
    Само да те поправя за загубите от пренос на енергия.
    Когато завършвах преподавателя , който се занимаваше точно със загубитена ел. енергия в НЕК. Казваше в зависимост от разположението на консуматора в България. Загубите на електро енергия от клемата на генератора до крания консуматор варират от 40% до 60%.
    Това означава, че за 20 киловата доставена ел. енергия губиш от от 8 до 12 киловата.

    Коментиран от #23

  • 23 kkk

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "ХХХХ":

    Загубите как да е- те винаги съществуват. Никой не схваща и не опитва да изчисли нещо елементарно- колко ток ще трябва ако всички коли в БГ (тоест 3млн.) са електрички? Който както и да смята ако за 3млн. коли се отделят САМО по 10квт за зареждането им ВСЕКИ ДЕН ще са нужни 30 млн. квт/ден което реално означава някой да произведе 40+млн. квт/ден само за колите...
    Тези 40млн. квт са "скромните" 40 000 мегавата което съвсем буквално е ЦЯЛОТО производство на ток от Козлодуй НА ДЕНОНОЩИЕ. Добре де, 2 блока х 1000мвт х 24 часа => 48 000мвт, ще остане малко ток за климатиците в 2 малки офис сгради.
    Значи при песимистични сметки 1 блок на АЕЦ покрива 1,5млн. коли, реалистично ще ни трябват 2 блока за 1,5млн. коли. Имаме ли излишни 2 блока на АЕЦ- нямаме. Из Европа-та имат ли подобни мощности- НЯМАТ. Кога ще станат електричите масови- НИКОГА.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ХХХХ

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "kkk":

    При мощностите нещата наистина стоят така, но ти се опиваш да го обясниш на хора за, които електроенергината система е един безкраен океан и тока се държи като вода.
    Можеш да пълнеш и тока ще си седи докато ти потрябва.
    Реалнопри тока е колкото пройзвеждаш толкова можеш да харчи. Има малък толеранс но той е части от процента.
    И за това, което им се иска не става.

    Коментиран от #26

  • 26 kkk

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "ХХХХ":

    Аааа, това със съхранението на тока е друга забавна тема- много им се ще да имат "язовири" с ток които да се пълнят постоянно и от където да точат като им е кеф, ама тоя не става. Технически става де, ама онези десетки трилиони ще се умножат х3 и може да станат стотици трилиони- кой ще плаща масрафа да им казвам ли?

    Едни смешковци пък ми обясняват как слагаш едни 5квт соларни панели, зареждаш си батериите през деня с 30-40квт и вечер ги бухаш у Теслъ-тъ.

    Да им кажа ли колко ще им струват 5квт солари + батериите + електрониката? За старт- панелите за 5квт са около 6-7-8 бона, свестен инвертор- от 5 бона нагоре.
    И гаврата идва с акумулаторите от които трябват МНОГО бройки за да съхраняваш някак онея 30квт произведен ток през деня и които няма да изхвърлиш след 2г. като ги зареждаш всеки ден догоре и ги източваш всяка вечер до дупка. Една батерия LiFePO4 (200Ач и 12 волта) с 3000 цикъла DoD 80% струва грубо 1800лв. без ДДС- да им смятам ли колко батерии им трябват? Грубо казано 50 бона може да стигнат, но по-скоро 60+ бона си трябват.
    И гъзарските батерии ще издържат максимум 6-7г. - после пак назад с едни ОГРОМНИ пари.
    Найс, а?
  • 27 pbdan

    3 0 Отговор
    Чувaл cъм в CAЩ кaквo прaвят. Cключвaш дoгoвoр c тяхнoтo eнeргo и ти дaвaт 10 000 дoлaрa бeзлихвeн зaeм зa зaкупувaнe нa 5кВтп фoтoвoлтaици и cъoтвeтнaтa eлeктрoникa. Твoeтo зaдължeниe e кaтo ce върнeш oт рaбoтa дa cи включиш eлкoлaтa в кoнтaктa. Прeз дeня фoтoвoлтaикa рaбoти и eнeргиятa oтивa в ниcкoтo нaпрeжeниe. Вeчeртa кoлaтa ти примeрнo e c 50% бaтeрия, кoятo ce изтoчвa дo 20% прeз чac-пикa. Cлeд 22:00 дo cутринтa ce зaрeждa дo 100% и тaкa вceки дeн. Нaкрaя пoлучaвaш фактура кoлкo ти e прoизвeл фoтoвoлтaикa, кoлкo ca ти изтoчили oт кoлaтa, кoлкo e зaрeдeнo в нeя и битoвaтa cмeткa. Пресметнато е пo oтдeлни тaрифи и твърдят, чe вcички ca дoвoлни. Нe cлучaйнo дaвaм примeр cъc CAЩ. Тaмoшнoтo eнeргo e прeцeнилo, чe вмecтo дa купувa 100 МВтч буфeрнa бaтeрия зa 10млн. дoлaрa рaздaвa тия пaри пo 10 000$ нa 1000 coбcтвeници нa eлкoлa кaктo cъм oпиcaл по-горе. C тия 5кВтп пaнeли, изтoчвaнe в чacпик и зaрeждaнe нoщeм и двeтe cтрaни ca в cимбиoзa, кaктo и върви изплaщaнeтo нa бeзлихвeния 10к зaeм. Тия 30х1000=30 000кв.м. плoщ (зa фoтoвoлтaицитe) в eдин гoлям грaд cъщo щяхa дa cтрувaт дocтa пaри. Чиcлaтa кoитo cпoмeнaвaм ca кръгли, a нe рeaлни зa пo-лecнo cмятaнe.
  • 28 Иван Taycan

    0 0 Отговор
    Токът за колите е наличен СЕГА, обаче заминава в целия петролен процес. Второ, пътят е лично производство на ток по домакинствата. Бъдещето е далеч по-хубаво от сегашната смрад и беднотия.
  • 29 Иван Taycan

    0 0 Отговор
    Петролът черпи ток, достатъчен за всички е-коли по света. Факт