Отидете към основна версия

7 870 37

Първият в света електромотоциклет с ултракондензатори (ВИДЕО)

  • електрически мотоциклет-
  • ултракондензатори

Nawa Technologies използва ултракондензатори в новия електрически велосипед Racer

Френската компания Nawa Technologies, специализирана в създаването на иновативни системи за съхранение на енергия, представи концептуалния и първи в света електрически мотор NAWA Racer, който използва както стандартни литиево-йонни батерии, така и суперкондензатори-йонистори (ултракондензатори). Според разработчиците използването на хибридна система за съхранение на енергия с ултракондензатори ще увеличи енергийния ресурс на мотоциклета 5 пъти в сравнение с подобни електрически мотоциклети.

Електрическият мотоциклет е с футуристичен дизайн. Вместо обичайния резервоар за бензин в традиционната рама за мотоциклети, инженерите на Nawa инсталират ултракондензатори NAWACap с тегло 10 кг и с капацитет от 0,1 kWh, които захранват батерия от 9 kW. Използването на хибридната верига ще увеличи ефективността на регенеративното спиране до 80%, докато в традиционната схема само 30% от енергията се „връща“ по време на спиране.

За рамката и обтекателите на мотоциклета дизайнерите на Nawa са използвали композитни материали, които са намалили теглото на NAWA Racer до 150 кг, което е с 25% по-малко от подобни електромотоциклети. Използването на хибридна система за съхранение на енергия осигурява на мотоциклета 150 км автономна дистанция, която може да бъде увеличена с почти 2 пъти при пътуване в града, където честото спиране ще осигури допълнителен пробег.

Първият в света електрически мотор на ултракондензатори е оборудван с електрически мотор с мощност 100 к.с., който му позволява да достигне скорост от 100 км/ч само за 3 секунди. Максималната скорост на мотоциклета е 160 км/ч. Времето за презареждане на ултракондензатора е само две минути, а около 60 минути са нужни, за да презаредите цялата система на NAWA Racer до 80%, при това от домашен контакт.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини