Отидете към основна версия

4 754 16

Новият стандарт USB Type-C 2.1 поддържа мощност до 240W

  • usb-
  • type-c-
  • 2.1

Новата версия 2.1 се нарича Extended Power Range EPR

Появата на нова стандартна версия на USB Type-C 2.1 в близко бъдеще ще позволи използването на USB-C конектори за осигуряване на захранване на енергоемки устройства като лаптопи, докинг станции, 4K монитори или принтери.

Представители на USB Implementers Forum (USB-IF), индустриална организация с нестопанска цел, представиха стандарта за кабел и конектор на USB Type-C версия 2.1, който позволява предаване на мощност до 240 вата.

Новата USB Type-C версия 2.1 се нарича Extended Power Range EPR (Extended Power Range Cable). Предишният стандарт за доставка на захранване USB-C позволяваше до 100 W предаване на мощност. Новите кабели могат да поддържат 50V и 5A номинали.

В официалното съобщение се отбелязва, че новите USB Type-C кабели с разширен обхват ще бъдат маркирани със специални маркировки, което ще позволява на потребителите да имат т.нар "визуално потвърждение", че кабелът поддържа до 240W.

Изявлението също така посочва, че се очаква търговските устройства с USB Type-C EPR поддръжка да се появят през втората половина на 2021 г. Не всички съвременни устройства обаче ще могат да се възползват от новите захранващи кабели без адаптери.

Избраните лазерни принтери, най-новите игрални компютри и последното поколение игрови конзоли Microsoft Xbox Series X и Sony PlayStation 5 изискват повече от 240 вата мощност и засега ще поддържат стандартно захранване с адаптери.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

  • USB Killer предпазва компютрите?

    Радикален способ за защита на данни предложиха няколко руски програмисти. Те създадоха флашка, наречена USB Killer, която защитава данните на персо ...
    10.11.2015
    3 155
    4
  • Идва краят на запалката в колата

    Hyundai обяви, че повече няма да оборудва автомобилите си със запалка, а на мястото на 12-волтовата розетка ще има USB-порт. В родината си моделите ...
    06.10.2013
    30 865
    21
  • USB флашка за екстремисти

      Компанията Lacie пусна на пазара нова преносима памет, като интересното при нея е, че тя издържа на доста по-сурови метеорологични услов ...
    03.08.2012
    3 111
    2