Отидете към основна версия

26 580 44

Танк от Втората световна война в мазето на германски пенсионер

  • танк-
  • германия-
  • пенсионер-
  • panther

Сега властите се интересуват от мъжа, а американски музей - от военната техника

Преди шест години, в къщата на пенсионер от германския град Хайкендорф е намерен танк Panther (Пантера), както и зенитни оръжия, торпедо и други боеприпаси от Втората световна война. Сега, германските власти решават какво наказание да наложат на 84-годишния мъж: прокуратурата иска условна присъда и глоба до 500 000 евро, въпреки че защитата и съдът са сигурни, че 50 000 евро ще бъдат достатъчни .

Първоначално претърсвания в дома на пенсионера са извършени поради съмнения за кражба на произведения на изкуството. Накрая обаче полицията намира оръжие, а в огромното мазе има истински танк Panther. По стандартите на военна Германия Panther се счита за среден танк, а в съветските документи този модел е класифициран като тежък.

За да извадят танка от мазето на жилищната сграда, се налага да бъдат включени сериозна техника и 20 войници. Те прекарват в мазето около девет часа, като накрая успяват да извадят танка и да го натоварят на специална платформа. Визуално бойното превозно средство изглежда в добро състояние, с изключение на това, че липсват веригите.

Сега пенсионерът е съден по делото за разпространение на военно оръжие. Защитата на мъжа твърди, че оръжието вече не функционира, а самият танк е купен за скрап, затова той иска да намали размера на глобата до 50 хиляди евро. Прокуратурата не е съгласна с тази позиция и настоява, че някои оръжия все още могат да бъдат използвани по предназначение.

Представители на музеx от САЩ вече се заинтересуваха от иззетата военна техника, а частен колекционер от Германия иска да купи зенитното оръдие. Очаква се окончателното решение да бъде обявено от съда през август тази година, след което потенциалните купувачи ще могат да купуват „доказателствата“. Техниката от Втората световна война е доста високо ценена сред колекционерите. Трудно е предварително да се прецени каква ще е цената на танка.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.

Свързани новини