Отидете към основна версия

9 530 29

АвтоВАЗ отново спира производството на автомобили

  • lada-
  • автоваз-
  • производство-
  • чипове

Причината е същата - липсата на електронни компоненти

Заводът на АвтоВАЗ в Толиати отново ще спре производството на някои модели. Както съобщава Atypical AvtoVAZ във ВКонтакте, в периода от 13 до 15 септември ще бъдат затворени две монтажни линии: SKP (Lada Niva Legend) и SKP Kalina (Lada Granta), като втората, след принудително спиране, беше пусната вчера на септември 9.

Според плана, докато конвейерите бездействат, ще бъде пуснато производството на автомобили на платформата B0, от което ще бъдат произвеждани Lada Largus, XRay, Renault Logan и Sandero. Тази линия ще бъде пусната на 13 септември. Служителите на линиите SKP и SKP Kalina ще бъдат компенсирани в размер на две трети от обичайната заплата

Същата схема беше приложена и при предишните спирания на конвейера, които напоследък станаха доста чести поради недостиг на електронни компоненти от Bosch Samara, необходими за производството на руските автомобили. Според прогнозите на АвтоВАЗ проблемът ще продължи поне до средата на следващата година.

Спирането на производството вече удари болезнено продажбите на бюджетната Lada Granta. От средата на август дилърите на Lada започнаха да съобщават за недостиг на автомобили. В резултат на това Granta изгуби три позиции наведнъж в списъка на най-продаваните автомобили в Русия, заемайки четвъртото място през август.

Въпреки спирането на производството, АвтоВАЗ обяви началото на продажбите на обновената Lada Niva в офроуд версията ѝ Bronto, която е с метални брони и удължители на колесните арки. Цената на SUV-то започва от 917 900 рубли (€10 600). Освен това през септември рестайлинг варианта Vesta FL трябва да бъде на конвейера.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.

Свързани новини