Отидете към основна версия

3 088 2

Първият електрически конвертоплан

  • конвертоплан-
  • agustawestland-
  • project zero

Британско-италианският производител на вертолети AgustaWestland разсекрети експериментален електрически самолет с вертикално излитане и кацане. Тази тип апарати, известни още като конвертоплани, разполагат с ротори на подвижно рамо. В хоризонтално положение пропелерите осигуряват подемна сила, а във вертикално "дърпат" машината във въздуха.

Самолетът с кодово име Project Zero е извършил първия си успешен безпилотен полет през юни 2011 г., но от AgustaWestland го показват едва сега, като не споделят охотно подробности за апарата. Напълно безшумният конвертоплан разполага с два електромотора, захранвани от батерии. Когато апаратът е на земята, двигателите могат да се включат в генераторен режим и да зареждат акумулаторите, оползотворявайки енергията на вятъра.

От AgustaWestland не разкриват експлоатационните характеристики на Project Zero. Единствената информация за апарата се свежда до снимка и кратко съобщение до медиите, в което се споменава, че революционният конвертоплан скоро ще бъде снабден с дизелов двигател за зареждане на батериите и удължаване на пробега. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини