Отидете към основна версия

8 465 13

Електрическите камиони Nikola ще се произвеждат в завода на Iveco

  • електрически камиони-
  • nikola-
  • iveco

Италианският концерн помогна за стартирането на нова монтажна площадка за производство

Амбициозният американски стартъп Nikola откри нов завод, който стартира в сътрудничество с италианския индустриален концерн Iveco. Съоръжението в Улм обаче е изцяло собственост на италианците.

Интересното е, че този монтажен обект всъщност съществува повече от десетилетие. В края на 2000 година там се произвеждаха конвенционални камиони Iveco. През 2012 г. производството е спряно. През 2019 г., след обявяването на сътрудничество с Nikola Motors, беше решено поточните линии да се преработят за сглобяването на камионите Tre.

Следват мащабни инвестиции в предприятието, както от италианците, така и от американците. Сегашната му площ е 50 хиляди квадратни метра, 25 от които са напълно затворени помещения.

След глобална модернизация всички технически процеси са пригодени специално за сглобяването на електрическите автомобили на Nikola. Засега се планира да се произвеждат около 1000 камиона годишно. Според представители на компанията стартирането е насрочено за четвъртото тримесечие на 2021 г.

Nikola Tre е базиран на агрегати и възли на Iveco S-Way и има задвижване 6x2. Електрическите компоненти са разработени съвместно с Fiat Powertrain Technologies, а горивните клетки са разработени съвместно със специалисти на Bosch.

Досега приблизителните характеристики изглеждат така: електрически мотор, произвеждащ 653 конски сили, максимална скорост от 121 километра в час и резерв на мощност до 560 километра, което се постига благодарение на много голяма батерия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини