Отидете към основна версия

5 339 21

Китайско-американски "Smart" за Европа с цена €10 000.

  • eli zero-
  • електромобили

Миниатюрният двуместен електрически автомобил се нарича Eli Zero

Базираната в Лос Анджелис компания Eli Electric Vehicles, която е специализирана в разработването на компактни електрически превозни средства за градски пътувания, обяви началото на производството на миниатюрния електрически автомобил Eli Zero.

На първия етап компанията планира да пусне малка партида двуместни електрически превозни средства за дистрибутори в 10 европейски страни. В продължение на няколко месеца колата ще се продава в Европа за $ 11 999 (20032 лв).

Основните предимства на новия Eli Zero са неговите малки размери, използването при производството на рециклиран полипропилен и алуминий с висока якост. Скоростта на Eli Zero ще бъде ограничена до 40 км/ч, а автономният пробег ще бъде 80 км.

Компактният двуместен Eli Zero има размери 2.1x1.3x1.5 метра, а обемът на целия салон е само 160 литра. Автономното пътуване се осигурява от 5.8 kWh батерия, която позволява да се изминат до 80 км с едно зареждане. Пълното зареждане от 0 до 100% при използване на стандартна 220 V електрическа мрежа отнема само 2.5 часа.

Eli Zero има рекуперативни спирачки, хидравличен волан, задна камера и сензор за паркиране. Вътре в кабината има климатик, USB за зареждане на джаджи и поставка за чаши, а на покрива има люк. Таблото за управление разполага със 7-инчов дисплей.

Корпусът на Eli Zero ще бъде боядисан в перлено бяло и сребристо, докато премиум изпълнението ще се предлага в графитно черно и синьо. През следващите месеци продажбите на автомобила Eli Zero ще започнат в 10 европейски страни на цена от 11 999 долара.

Производственият партньор на стартъпа Eli Electric Vehicles се намира в Китай. Разработката на автомобила в САЩ, според разработчиците, е възпрепятствана от различни закони във всяка държава по отношение на използването на компактни автомобили в градска среда.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини