Отидете към основна версия

14 066 25

Най-новата форма на измама е кражба на пари чрез NFC технологията

  • google pay-
  • кражба-
  • apple pay

Измамниците крадат пари от Apple Pay и Google Pay

Техническият прогрес във финансовия сектор не стои на едно място и потребителите получават все по-удобни услуги за извършване на бързи плащания. Киберпрестъпниците обаче реагират бързо на всякакви нововъведения, измисляйки все по-сложни начини за кражба на средства от лековерни потребители. Най-новата форма на измама е кражба на пари чрез NFC технология и платформи за плащане на Apple и Google Pay.

Представители на водещи банки в Европа вече предоставиха информация за новите методи на нападателите. За да приложи престъпната схема, измамникът убеждава жертвата, че средствата му са застрашени от кражба. За да се предотврати въображаемата кражба, на клиента се предлага да върже картата на натрапника към смартфона си и да прехвърли заплашените пари към нея.

Плащането се извършва от нови банкомати, които са оборудвани с NFC модул, не изискват пластмасова карта и могат да работят директно със смартфон чрез платформите Apple Pay или Google Pay. Когато клиент превежда пари на физическата карта на нападателя, нападателят просто осребрява средствата на друг банкомат.

Според банковите служители този метод, въпреки техническите нововъведения, все още се основава на класическия сценарий, основата на който е да убеди жертвата, използвайки социални умения, в необходимостта от прехвърляне на пари към предполагаемо „защитената“ карта на престъпника.

Методът обаче няма да се използва широко поради сложността на прилагането му и малкото, в сравнение с традиционните карти, разпространение на платформи за плащане Apple Pay или Google Pay.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини